×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Van mire büszkének lenni: sportban Magyarország áll a világ tetején!

 

Magyarország hat aranyat szerzett a tokiói olimpián, ezzel pedig bőven túlszárnyaltuk a finneket, ami azt jelenti, hogy népességarányosan Magyarország lett a világ legsikeresebb sportnemzete.

 

Dagad a mellünk a büszkeségtől! A nyári olimpiai játékok aranyérmeinek számát tekintve korábban (népességarányosan, egymillió lakosra vetítve) legnagyobb riválisunk Finnország volt, de a kiharcolt aranyérmekkel már elégedetten mondhatjuk: Magyarország a világ legsikeresebb sportnemzete.

Mindez a matematika nyelvén: ha az eddigi nyári olimpiák aranyérmeit – az ENSZ 2019-es adatai alapján – lakosságszámra vetítjük, akkor egymillió lakosra mi közel 19 aranyérmet tudunk felmutatni, míg a finnek kicsivel több, mint 18-at.

A magyar aranyérmesek:

Szilágyi Áron (férfi kard, egyéni)

Milák Kristóf (úszás, 200 m pillangó)

Kopasz Bálint (kajak-kenu, K–1 1000 m)

Lőrincz Tamás (birkózás, kötöttfogás, 77 kg)

Tótka Sándor (kajak-kenu, K–1 200 m)

Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra (kajak-kenu, K–4 500 m)

Természetesen nem csak az aranyérmeknek örülünk, ugyanis Magyarország hat arannyal, hét ezüsttel és hét bronzzal a 15. helyen zárt a tokiói olimpia éremtáblázatán, melyen az Egyesült Államok küldöttsége végzett az élen. Ha ez nem lenne elég, a magyar küldöttség a 20 medállal az 1996-os atlantai ötkarikás játékok óta a legtöbb dobogós helyezést érte el, azaz 25 éve nem szerepeltünk ilyen jól.

Frissítés: Olvasónk jelezte, hogy a karibi ország, Bahama két aranyérmet szerezve 20.54-re növelte az egymillió lakosra jutó aranyérmeik számát, amivel a finneket és a mieinket is megelőzte.

Kiemelt képen: Az aranyérmes Tótka Sándor a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének eredményhirdetésen (Fotó: MTI)