×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Megérkezett az olimpiai aranygép Budapestre, így köszöntötték a szurkolók a hősöket

 

Hétfő délután Budapesten landolt az olimpiai aranygép, a fedélzetén nemzeti hőseinkkel. Vasárnap véget ért az olimpia. A magyar sportolók összesen húsz érmet szereztek, köztük hat aranyat, hét ezüstöt és hét bronzot, az éremtáblán pedig a 15. helyen végeztünk. Az 1996-os, atlantai olimpia óta ez volt a legsikeresebb ötkarikás játék a magyarok számára. A magyar sportolókat a BOK Sportcsarnokban köszöntötték.


Hazaért a magyar olimpikonok utolsó csoportja Tokióból. A sportolókat és kísérőiket szállító aranygép délután landolt a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, a sportolók útja onnan a fővárosi BOK Csarnokba vezetett, ahol a Magyar Olimpiai Bizottság ünnepséggel köszöntötte a tokiói ötkarikás játékokon szerepelő teljes csapatot – közölte az M1 Híradó.

Vízsugárral fogadják a tokiói olimpiáról hazatérő magyar csapat repülőgépét a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. augusztus 9-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt).

A több száz szurkoló előtt rendezett ünnepségen Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az MTI szerint kiemelte:

“Ugyanolyan szeretettel fogadják most a magyar olimpikonokat, ahogyan ők törekedtek arra Tokióban, hogy az ország minden lakosának örömet szerezzenek. Jó volt Tokióban magyarnak lenni! Köszönet ezért a sportolóknak, az edzőiknek, a szakosztályoknak, a kluboknak, a családtagoknak, szurkolóknak és a magyar kormánynak” – tette hozzá.

Az érmesekről és a helyezettekről – először a hatodikokról, majd az ötödikekről és a negyedikekről, végül az érmesekről – filmeket vetítettek, majd a színpadon köszöntötték őket.

A magyarok hat arany-, hét ezüst- és hét bronzérmet szereztek a vasárnap zárult tokiói olimpián. A küldöttség utolsó csoportja hétfőn érkezett haza, őket négy busszal szállították a Liszt Ferenc repülőtérről a BOK csarnokbeli ünnepségre.

A szigorú japán koronavírus-szabályok miatt minden sportolónak, aki befejezte szereplését Tokióban, két nap alatt el kellett hagyni az olimpiai falut. Ezért három olimpiai bajnok, a kardvívó Szilágyi Áron, az úszó Milák Kristóf és a birkózó Lőrincz Tamás már korábban hazaért, nem a hétfői utolsó repülőgéppel jött, de ők is részt vettek az ünnepélyes fogadáson.

Hétfőn érkezett Budapestre – többek között – a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású aranyérmes női kajaknégyes, a kajakos Kopasz Bálint és Tótka Sándor, továbbá az ezüstérmes kajakos Varga Ádám, a bronzérmes női és férfi vízilabda-válogatott és az öttusázó Kovács Sarolta.

A hivatalos program a himnusszal ért véget, majd elkerültek a nézőket a sportolóktól elválasztó szalagok, és kezdődhetett az ünneplés második része. A legnépesebb és leghangosabb tábor Tótkához érkezett Gyomaendrődről, de a többi sportolónak is időt vett igénybe, amíg minden családtagjával találkozott és ölelkezett, mert sportrajongók vették őket körül aláírásra és közös fotóra, a legtöbben persze az aranyérmesek körül tolongtak.


D_MTZ20210809017

A női kajak négyessel már 2008-ban, a pekingi olimpián ezüstérmes, azóta a hatodik aranyát is megszerző Kozák Danuta azt mondta: bár számára hasonlóan jó érzés így találkozni ennyi szurkolóval, még mindig furcsának találja, hogy ennyien eljöttek miattuk, de különösen az, hogy kora reggel felkeltek megnézni a tokiói versenyeiket, aminek nagyon örül és amiért roppant hálás.

Négyesbeli társa, Kárász Anna kiemelte: a repülőtérről a BOK Csarnokig vezető úton azon gondolkodott a buszban, hogy milyen hosszú volt számára az olimpiai aranyéremig vezető út.

“Már tíz éve annak, hogy bemutatkozhattam a válogatottban, az azóta eltelt időszak sok mindent tartogatott számomra, sok örömöt és sok nehézséget” – nyilatkozta Kárász, aki korosztályos szinten egyesben kiemelkedett a nemzetközi mezőnyből is, eddigi legnagyobb sikerét viszont mégis egy csapathajóban érte el.

“Biztos más az érzés, hogy valaki nem egyesben, hanem a négyes tagjaként nyer, de nekem ez így most nagyon jó volt, hogy a lányokkal együtt csináltuk ezt meg, és együtt lehettem velük a dobogón. Ez egy életre szóló közös élmény mindannyiunknak” – hangsúlyozta.

A pályafutását a győztes olimpiai bronzmeccsel lezáró vízilabdás, Nagy Viktor nevét ahogy a medencében a társak, úgy a BOK Csarnokban is skandálták a drukkerek.

“Jó és felejthetetlen érzés volt az is, miként most ez is. Idő kell, hogy ezt feldolgozzam, leülepedjen bennem. Nemkülönben azt, hogy akkor ez most ennyi volt, kész, vége. Mindenesetre a lezárása ennek az egésznek az jól sikerült” – mondta.

A londoni olimpián bronzérmes, ezúttal hatodik öttusázó, Marosi Ádám azt emelte ki, hogy a dicsőségfalra felkerülni már önmagában jó érzés, de persze az érmesek, különösen a győztesek elismerése az más.

“Még az olimpiai faluban rám írt Balczó András, hogy gratulál a helyezésemhez, és annak velem együtt örül. Magyar öttusázó ennél nagyobb elismerés nem kívánhat magának” – nyilatkozta. Pályafutásának folytatásáról elmondta: le kell higgadnia, hogy minden érvet és ellenérvét a helyén tudjon értékelni, akar-e még öttusázni vagy sem. A 37 éves sportoló emlékeztetett: a bevezetés előtt álló szabályváltozás nem a 35 pluszos, hanem a húszat éppen betöltő öttusázóknak kedvez, amit nem szabad figyelmen kívül hagynia. Még úgy sem, hogy a párizsi ötkarikás játékokig “csak” három év van hátra. Kiemelte: edzőként vagy sportvezetőként is el tudja képzelni magát a jövőben, ha végül mégis úgy határoz majd, hogy abbahagyja, viszont az egy “nagyon nehéz döntés lesz” részéről.

A legfiatalabb szurkolók voltak talán a leglelkesebbek.

A meglepetésbronzérmet szerző karatékánk, Hárspataki Gábor (jobbra) örömmel tett eleget a szurkolói kéréseknek.

Elkezdődött az érmes sportolók köszöntése, Magyarország hat arannyal, hét ezüsttel és hét bronzzal az éremtábla 15. helyén végzett az olimpián.


Elkezdődött a bajnokok köszöntése, először a 4-6. helyezetteket szólították a színpadra, azután az érmes versenyzők következnek.


Megérkeztek a hős versenyzők, a hatodikként végző Marosi Ádám öttusázót egy nagy öleléssel várták a csarnokban.

Szilágyi Áron vívónk (középen) harmadszor lett aranyérmes Tokióban.

Világbajnok úszónk, Kapás Boglárka (balra) a negyedik helyez szerezte meg.

Az olimpikonokat szállító buszkonvoj megérkezett a BOK-csarnokhoz. Hamarosan kezdődik a bajnokok köszöntése.


Földet ért a olimpiai aranygép Budapesten – jelentette a közmédia tudósítója a ferihegyi repülőtérről.


A hazaérkező olimpikonokat vízsugárral köszöntötték a reptéren, a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta pedig a pilótafülkéből követte a történéseket – írta Facebook oldalán a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos szurkolói oldala.

A Tokióból érkező gépen az olimpia utolsó napjaiban érmet szerző versenyzőink utaztak (vagyis a kajak-kenusok, illetve a férfi és női vízilabdacsapat, valamint Kovács Sarolta öttusázó), ugyanis a szigorú járványügyi intézkedések miatt mindenkinek a lehető leghamarabb el kellett hagyni az olimpia falut és a versenyzői szállásokat.

A többi érmes sportolónk a BOK Sportcsarnokban várja a társait és a szurkolókat, ahol majd ünnepélyes keretek között köszöntik őket.

A már korábban hazaérkező versenyzőink közül Siklósi Gergely ezüstérmes vívó adott rövid interjút a közmédiának.


Szintén már korábban hazaérkezett aranyérmes úszónk, Milák Kristóf, aki az M1 vendége volt, és ott készült vele egy beszélgetés az olimpia óta eltelt időszak tapasztalatairól.

Van mire büszkének lenni: sportban Magyarország áll a világ tetején!

Hat arany, hét ezüst, hét bronz – Fantasztikus eredménnyel zárta Magyarország az olimpiát

Mit szól a magyar csapat szerepléséhez az olimpián?