Tarolt a kajak négyes, érmesek a pólós lányok – 25 éve nem szerzett Magyarország annyi érmet, mint Tokióban

 

A magyar női kajaknégyes címét megvédve aranyérmet nyert szombaton 500 méteren a tokiói olimpián, míg a női vízilabda-válogatott bronzérmet szerzett. Ezzel 19-re emelkedett a magyar küldöttség érmeinek száma, ami azt jelenti, hogy versenyzőink 25 éve nem szereztek annyi medáliát olimpián, mint most.


A Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású magyar egység sorozatban harmadszor hozta Magyarországnak az aranyérmet ebben a számban, Kozák Londonban és Rióban is a hajóban ült.


A Ferencváros 34 éves kajakosa pályafutása hatodik olimpiai aranyérmével a magyar örökrangsorban utolérte a vívó Kovács Pált és Kárpáti Rudolfot, és az összesen nyolc dobogós – hat első, valamint egy-egy második és harmadik – helyével minden idők második legeredményesebb magyar olimpikonja lett a hét elsőséggel (plusz egy ezüsttel és két bronzzal) csúcstartó Gerevich Aladár mögött.

Ezen kívül a kajak-kenu összesített éremtáblázat élén végzet a magyar csapat.

(Forrás: M4 Sport)

A férfi kajaknégyes ugyancsak 500 méteren a hetedik helyen végzett, míg a kenusoknál Balla Virág és Takács Kincső kenupárosa ötödik lett 500-on, Adolf Balázs pedig a B döntőben hetedikként célba érve összesítésben a 15. helyen zárt 1000 méteren.

A női vízilabda-válogatott a bronzmeccsen 11-9-re legyőzte az orosz csapatot, ezzel első olimpiai érmét nyerte. A nemzeti együttes az elmúlt három olimpián rendre a negyedik helyen végzett, s Rióban éppen az oroszoktól kapott ki a bronzcsatában.

A találkozó különlegessége volt, hogy a lefújás előtt nem sokkal a magyar csapat kapusa Magyari Alda szerzett egészpályás gólt.

„Azt mondta Laci bácsi, akkor leszek jó kapus és akkor nyerjük meg a meccset, ha lövök egy gólt. Így úgy gondoltam, egye fene, rálövöm, max nem megy be” – mondta a találatról a meccs után.

A szabadfogású birkózók 65 kilogrammos kategóriájában szereplő Muszukajev Iszmail a vigaszágon 4-2-re verte a mongol Tulga Tumur Ochirt, majd a bronzmérkőzésen 5-0-ra kikapott a vb-címvédő orosz Gadzsimurad Rasidovtól, így az ötödik helyen végzett.

A Tokió Stadionban a 2009-ben és idén világbajnok Marosi Ádám a hatodik helyen zárt a férfi öttusázóknál, míg Kasza Róbert a 26. lett második olimpiáján.

Érdekesség, hogy a tokiói nyári olimpia záró napja előtt 19 érmet számlál a magyar küldöttség, amivel már túlszárnyalta az utóbbi öt olimpia éremtermését, ennél több medált legutóbb 1996-ban sikerült gyűjteni, akkor 21-szer állhattak dobogóra a magyar sportolók.

A képre, vagy ide kattintva nagyobb méretben is megnézheti a táblázatot.

Magyar éremszerzők a tokiói olimpián – állás 2021. augusztus 7-én