Visszavonul Valentino Rossi, a MotoGP legendája

 

Huszonhat versenyidény, kilenc világbajnoki cím és három kategóriában aratott 115 futamgyőzelem után bejelentette visszavonulását Valentino Rossi, a MotoGP-sorozat egyik legeredményesebb versenyzője csütörtökön az ausztriai Spielbergben.

A MotoGP-ben versenyző kilencszeres vb-győztes olasz Valentino Rossi, a Monster Energy Yamaha csapat motorosa a gyorsasági motoros világbajnokság Katalán Nagydíjának edzésén, a Barcelona melletti montmelói pályán, 2020. szeptember 25-én. (Fotó: MTI/EPA-EFE/Alejandro García)

Valentino Rossi a szezon végén befejezi aktív versenyzői pályafutását – jelentette be a 42 éves Yamaha-pilóta a hétvégi Stájer Nagydíj helyszínén, Spielbergben.


Rossi a motorsport egyik legnépszerűbb alakja, akit tízmilliók istenítenek szerte a világon. Az olasz a király-kategóriában (korábban 500 köbcentiméter, újabban MotoGP) hét világbajnoki címet szerzett, azt megelőzően pedig egy-egy titulust nyert a 125, illetve a 250 köbcentis géposztályban.

Rossi 1996 óta 414 nagydíjon állt rajthoz az Aprilia, a Honda, a Ducati és a Yamaha gyárak színeiben, melyek közül 115-öt megnyert. Pályafutása során eddig 235 dobogós helyezést ért el, ami rekord.

Miután 2019 végén elvesztette helyét a gyári Yamahánál, Rossi a japán gyártó szatelitcsapatához, a Petronas SRT-hez szerződött. Az egykori világelső teljesítménye azonban sem 2020-ban, sem az idei év első felében nem közelítette meg azt, amit fénykorában mutatott.

Rossi 1996-ban mutatkozott be a 125 köbcentis géposztályban az Aprilia színeiben, és a következő évben megnyerte a bajnoki címet. 1998-ban lépett feljebb a 250 köbcentis kategóriába, ahol a következő esztendőben szintén világbajnok lett. Első király-kategóriás bajnoki címét ismét a második szezonjában, 2001-ben szerezte meg a Honda színeiben.

Bár az elmúlt hetekben szárnyra kaptak olyan találgatások, hogy Rossi jövőre saját csapatánál, a VR46 Ducatinál versenyezne, végül a visszavonulás mellett döntött – számolt be az angol The Race szakportál.

Címlapfotón: Valentino Rossi a MotoGP 2017-es Maláj Nagydíjának első szabadedzése előtt a Movistar Yamaha csapat garázsában, 2017. október 27-én. (MTI/EPA/Fazri Ismail)