Új Mikrofilm-epizód: München, 1972 - A terror olimpiája

 

Múltfeltáró dokumentumfilmünk újabb részében bemutatjuk, hogyan táplálta és éltette a kádári apparátus az arab terrorizmus lángját. Az epizód címe: Elvtársak és fedajinok - München, 1972: A terror olimpiája

A szocializmus illuzionistáinak köszönhetően nem csak a rendszerváltást megelőzően, de ma is csak kevesen tudják, hogy a hetvenes években eszkalálódott nemzetközi terrorizmus egyik tranzitországa és logisztikai központja a Magyar Népköztársaság volt.

Itt képezték ki és fegyverezték fel a Közel-Kelet gyilkos vágyú fanatikusait, és talán sehol másutt nem élvezhették ennyire egy gondoskodó állam vendégszeretetét a terrorizmus karmesterei.

Olyanok, mint Abu Daud, az 1972-es olimpián elkövetett terrorakció főszervezője, a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorszervezet vezetője. A müncheni túszdrámában lemészárolt tizenegy izraeli sportoló vére azonban nem csupán palesztin mészárosaik és a dilettáns túszmentő kísérletek felelőseinek, a terrorban edzett izraeli szolgálatok segítséget elutasító németek lelkén szárad. A kádári rendszer és az arab “szabadságharcosok” vérmarketingjét nagyvonalúan befogadó, az 1968-as események bűvöletébe került nyugati sajtó éppúgy a terror térnyerésének felelőse listáját gyarapítják.

A Mikrofilm dokumentumfilm-sorozatának új részében

a Münchenben aranyérmet nyert magyar ökölvívó legenda, Gedó György emlékszik vissza a dicsőségért folytatott küzdelmétől elvonatkoztathatatlan tragédiára, a véres  túszdrámára, amelynek kis híján ő maga is áldozatául esett. Orbán-Schwarzkopf Balázs történész pedig a titkosszolgálati, levéltári dokumentumokból és korabeli sajtóanyagok mozaikjaiból összeállt roppant ismeretanyag birtokában fest panorámaképet a korszak eltitkolt valóságáról.