Olimpiai ezüstérmes lett Lőrincz Viktor

 

Lőrincz Viktor elvesztette a kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjának szerdai döntőjét a tokiói olimpián, így bátyja, Tamás keddi aranyérme után ő ezüstöt nyert.


A BHSE 31 éves versenyzője 5-1-re kikapott a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok ukrán Zsan Belenyuktól, akitől a 2019-es vb-n is a fináléban szenvedett vereséget.
Lőrincz nyerte a magyar olimpiai csapat 12. érmét a japán fővárosban, négy arany és három bronz után ez volt az ötödik ezüst.


Az első három percben mindkét fél óvatosnak tűnt, de valamelyest a 2017-ben kontinensbajnok magyar birkózó volt aktívabb, ezért egy perc után a riválisát figyelmeztette a bíró. Mivel Belenyuk harcmodorában nem állt be változás, így megintették (1-0), azonban Lőrincz nem tudta kihasználni a parterhelyzetet, ugyanis amikor fordított emeléssel próbálkozott, akkor ellenfele kibújt a fogásból, és azonnal lábra pattant.

Az igazi küzdelem a szünet után kezdődött, akkor mindkét fél nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, de a egy perc után a várakozásoknak megfelelően visszaintették Lőrinczet (1-1). Belenyuk viszont kihasználta előnyösebb helyzetét, és két pörgetéssel 5-1-es előnyre tett szert.

A hátralévő másfél percben a híresen jó kondícióval rendelkező Lőrincz hiába hajtott, nem tudott akciót csinálni a megingathatatlannak tűnő Belenyukon, így továbbra is nyeretlen maradt ellene.

Lőrincz Viktor a magyar olimpiai csapat 12. érmét nyerte a japán fővárosban, négy arany és három bronz után ez volt az ötödik ezüst.

Korábban Lőrinc Viktor testvére, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában a tokiói játékokon, miután a keddi döntőben 2-1-re legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot.