A tisztább Balatonért szállnak vízre az elektromos hajósok Balatonkenesén

 

Több mint negyven e-hajóra és azok legénységére számít a Balatonfői Yacht Club (BFYC) az idei 10. jubileumi Zöldszalag Regattán, amelyet komoly környezetvédelmi üzenettel és fesztiválokkal felérő kísérő programokkal rendeznek meg augusztus 5–7. között – közölték a szervezők.

A Balatonfői Yacht Club (BFYC) által szervezett Türkiz Grand Tour elektromos hajótúra résztvevői a Balatonon, 2021. júliusában (forrás: BFYC/BrigiPix)

Nagyobb és színesebb lesz az idei, immár 10. alkalommal, augusztus 5–7. között megrendezendő Zöldszalag Regatta, hiszen a szervezők több indulót várnak és sokkal több parti programmal szórakoztatják a résztvevőket és az érdeklődőket a Balatonfői Yacht Club területén.


A Balaton keleti medencéjében sorra kerülő, csillagtúra jellegű verseny alapszíne továbbra is a zöld marad, hiszen a regatta valamennyi résztvevője zéró emissziós hajtóművel ellátott hajó, amelyek még a versenyre igyekezve vagy onnan vissza a báziskikötőjük felé sem szennyezik a Balatont.

Éppen ez, a környezet védelme az idei Zöldszalag Regatta legfontosabb üzenete, és a 10. évforduló jól jelzi, hogy milyen régóta közlekednek már zéró emissziós hajók a Balatonon – derül ki a szervezők közleményéből.

Egyre több elektromos hajó közlekedik a Balatonon, ami azon is meglátszik, hogy míg az első Zöldszalag Regattán, 2012-ben még csak tizenkét hajó állt rajthoz, addig idén már több mint 40 egységre számítanak a szervezők.

Egy új eseményre is sor kerül idén: a Balaton első töltés és kikötés nélküli körbehajózása a cél a fesztivál nulladik napján, vagyis augusztus 5-én, csütörtökön rajtoló Türkiz Regattán. Ez azonban egyelőre nem verseny lesz, hanem egy közös túra a Kékszalag teljes távján „zöld” hajókkal – közölte a BFYC.

„Az ötletet az adta, hogy amikor 2012-ben megrendeztük az első Zöldszalagot, a korabeli technikai színvonal mellett még komoly kihívásnak számított a keleti medence körbehajózása is. Az elektromos hajtásláncok gyors fejlődésének köszönhetően azonban ma már a teljes Balaton körbehajózása sem lehetetlen feladat, sok hajó képes erre, amit szeretnénk is bizonyítani egy közös túrázással” – mondta Viszkei András, a Zöldszalag Regatta ötletgazdája.

A Zöldszalag és a Türkiz Regatta nem csupán az elektromos hajózás fejlődését hivatott szemléltetni, hanem igyekszik a hajósok szemléletét is formálni.

A fenntarthatóság és a környezetvédelem minden elektromos hajógyártó közös és hangsúlyos üzenete, amelyet már évekkel az autógyártók előtt hangoztattak.

Mindennek a szervezők most azzal adnak még nagyobb nyomatékot, hogy a Türkiz Regatta résztvevői az óceánok és az élő vizek tisztaságának fontosságát hirdető 4 Ocean-karkötőket kapnak a BFYC jóvoltából, ezzel is csökkentve a mások által okozott környezetszennyezést.