×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Éremeső! Négy magyar is éremmel a nyakában végzett az olimpia kajak-kenu versenyében

 

Három számban, hét magyar versenyző négy érmet szerzett az olimpia kajak-kenu versenyeinek kedd hajnali döntőiben.

  • Lucz Dóra hatodik helyen végzett kajak egyes 200 méteren a tokiói olimpián. A szám másik magyarja, Kárász Anna a B döntőben hetedikként zárva összesítésben 15. lett.

  • Kopasz Bálint arany- Varga Ádám ezüstérmet szerzett kajak egyes 1000 méteren a tokiói olimpia kajak-kenu versenyén.

  • A Kozák Danuta, Bodonyi Dóra duó bronzérmet nyert, míg a Csipes Tamara, Medveczky Erika kettős negyedik lett 500 méteren.

  • Összesen tehát három számban, hét magyar versenyző négy érmet szerzett az olimpia kajak-kenu versenyeinek döntőiben.

Hajrá, magyarok! Kedden éremeső várhat versenyzőinkre, több aranyat is szerezhetünk

KAJAK-KENU (Sea Forest Kajak-kenu Pálya)

DÖNTŐK

NŐI K-2 500 méter

Nézze vissza a futamot!


A Kozák Danuta, Bodonyi Dóra duó bronzérmet nyert K-2 500 méteren a tokiói olimpián. A szám másik magyar egysége, Csipes Tamara és Medveczky Erika negyedikként ért célba.

A keddi döntőt a K-1 200 méter után aratott diadalát követően második aranyát szerző új-zélandi Lisa Carrington és társa, Caitlin Regal nyerte a lengyel Karolina Naja és Anna Pulawska előtt.


Az új-zélandiak szinte kilőttek a rajtból, ötven méter után már fél hajós előnyre tettek szert, s ezt csak növelték a táv hátralévő részében. Egyik magyar páros sem kezdett igazán jól, de Kozákék féltávnál már a harmadik helyen haladtak, Csipesék hetedikként lapátoltak az ellenőrző pontnál. A hajrához közeledve látszott, hogy Carringtonékat ezúttal nem lehet beérni - végül egy hajóhosszal előbb értek a célba, mint a riválisok -, mögöttük azonban nagy csata alakult ki az érmekért. A lengyelek bírták a végét is, a friss Európa-bajnok Kozák és a szolnoki Bodonyi pedig a harmadik helyen ért be, közvetlenül a táv második felében javító honvédos duó, Csipes és Medveczky előtt.

A Ferencváros ötszörös ötkarikás bajnoka, a 34 éves Kozák ebben a számban címvédőként indult a japán fővárosban, az öt arany és egy ezüst után a mostani az első olimpiai bronzérme.

Ez a tokiói magyar küldöttség kilencedik dobogós helye, a mérleg most 3 arany, 3 ezüst és 3 bronz.

FÉRFI K-1 1000 méter

Nézze vissza a futamot!


Nézze vissza az éremátadót!


Parádés verseny után Kopasz Bálint arany-, Varga Ádám pedig ezüstérmet szerzett kajak egyes 1000 méteren a tokiói olimpián.

Ebben a számban a magyarok legutóbb az 1968-as mexikóvárosi játékokon örülhettek győzelemnek Hesz Mihály révén, de érmet is 1976-ban szereztek legutóbb, akkor Csapó Géza második lett.

Olimpián mindeddig utoljára 1996-ban, Atlantában fordult elő, hogy egy versenyszámban két magyar is dobogóra állt, akkor 200 méteres mellúszásban Rózsa Norbert, Güttler Károly volt a sorrend az első két helyen.

Kajak-kenuban most először indulhat egy nemzetből két egység is az adott számban, s a magyarok ezt remekül kihasználták.

A két kajakos egymás melletti pályáról kezdhette élete első ötkarikás A döntőjét, amely néhány perccel a tervezettnél később kezdődött el, mert az első rajtot visszalőtték.


Az öt éve tizedik, világ- és Európa-bajnoki címvédő Kopasz rögtön a start után kivált a mezőnyből a 2018-ban vb-győztes portugál Fernando Pimentával, Varga pedig az első 250 méteren az 5-6. helyen haladt. Féltvánál már Kopasz, a győriek 24 éves kajakosa vezetett, akit a célig már nem is tudott utolérni a mezőny, fölényes győzelmet aratva szerezte meg pályafutása első olimpiai bajnoki címét. Mögötte ugyanakkor óriási csata alakult ki, s a kiválóan hajrázó, ötkarikás újonc, 21 éves Varga Ádám mindenki mellett elment, a végén még az elfáradó Pimentát is megelőzte négy századmásodperccel, és a szoros befutó után övé lett az ezüstérem.

Ez a tokiói magyar küldöttség hetedik és nyolcadik érme, a mérleg most 3 arany, 3 ezüst és 2 bronz.

NŐI K-1 200 M (Lucz Dóra, Kárász Anna)

Lucz Dóra hatodik helyen végzett kajak egyes 200 méteren a tokiói olimpián. A szám másik magyarja, Kárász Anna a B döntőben hetedikként zárva összesítésben 15. lett.


A keddi döntős program előtt közvetlenül egy utasszállító repülőgép húzott el meglehetősen alacsonyan a pálya felett, hogy a közelben fekvő Haneda repülőtéren landoljon. Az általa keltett hullámokat ugyanakkor nem érzékelték a futam résztvevői, mert a hátszél néhány óra alatt szinte viharossá fokozódott, s erősen fodrozta a vizet.

Ilyen körülmények között kezdődött a finálé, amelyben a szám koronázatlan királynője, a kétszeres címvédő új-zélandi Lisa Carrington, aki az olimpiákat és világbajnokságokat tekintve tíz éve veretlen a sprint távon, rögtön az élre állt és végig vezetve magabiztosan nyert. Mögötte a spanyol Teresa Portela és a dán Emma Jörgensen végzett a második és harmadik helyen.

Az UTE 26 éves, háromszoros Európa-bajnoka, friss Eb-ezüstérmese, Lucz Dóra ezúttal nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, végig a középmezőnyben haladt és hatodikként csapott a célba.

Eredmény:
női K-1, 200 m, olimpiai bajnok:
--------------------------------
Lisa Carrington (Új-Zéland) 38.120 másodperc
2. Teresa Portela (Spanyolország) 38.883
3. Emma Jörgensen (Dánia) 38.901
...6. Lucz Dóra (Magyarország) 39.442
...16. (a B döntőben 7.) Kárász Anna (Magyarország)


4.45: férfi C-2 1000 m, B döntő (Adolf Balázs, Fejes Dániel)
5.21: FÉRFI K-1 1000 M (Kopasz Bálint, Varga Ádám)
5.47: NŐI K-2 500 M (Kozák Danuta, Bodonyi Dóra; Csipes Tamara, Medveczky Erika)

Középfutamok

Női K-1 200 m 

Lucz Dóra bejutott a legjobb nyolc közé, Kárász Anna pedig a B döntőbe kvalifikálta magát a középfutamból kajak egyes 200 méteren a tokiói olimpia kajak-kenu versenyén.

A két magyar azonos középfutamba került a keddi programban, a futamból - amely egyértelműen a gyengébbnek számított a kettő közül - négyen jutottak a nyolcas fináléba.
Az UTE 26 éves, háromszoros Európa-bajnoka, Lucz jól rajtolt és a remekül lapátolt végig, az élbolyban haladt, a célba pedig elsőként érkezett.
A szegediek négyszeres világbajnoka, Kárász ezzel szemben kicsit beragadt a startnál, és a folytatásban sem tudott felzárkózni, végül egyetlen riválisát sem tudta megelőzni.
A másik középfutamot magabiztosan nyerte a szám koronázatlan királynője, a kétszeres címvédő új-zélandi Lisa Carrington, aki az olimpiákat és világbajnokságokat tekintve tíz éve veretlen a sprint távon.
A női K-1 200 méter döntőjét magyar idő szerint 4.37 órakor rendezik a Sea Forest kajak-kenu pályán, ahol kedden erős szélben és tűző napsütésben zajlanak a küzdelmek.

Nézze vissza a futamot!


Férfi K-1 1000 m (Kopasz Bálint, Varga Ádám)

Kopasz Bálint és Varga Ádám is bejutott a döntőbe kajak egyes 1000 méteren a tokiói olimpia kajak-kenu versenyén.

Elsőként az öt éve tizedik Kopaszt szólították a rajthoz, a győriek 24 éves kajakosa Rio óta már világ- és Európa-bajnokságot is nyert ebben a számban, s most is esélyeshez méltóan versenyzett. Már a rajt után az élre állt, féltávnál két hajóhossznyi előnnyel vezetett, majd a célba is ő ért tisztán elsőként. Mögötte Dostal, Schopf, Csang volt a további továbbjutók sorrendje.
Az ötkarikás újonc Varga szintén jól kezdett a második középfutamban és az első helyen lapátoló portugál Fernando Pimentával tartva faképnél hagyták a mezőnyt. Ötszáz méternél a KSI 21 éves kajakosa rövid időre át is vette a vezetést, de a futamot végül a 2018-ban világbajnok Pimenta nyerte úgy, hogy végén - Vargához hasonlóan - már ki is engedhetett.
A szám döntőjét, magyar idő szerint 5.21 órakor rendezik.

Nézze vissza a futamokat!


Női K-2 500 m (Kozák Danuta, Bodonyi Dóra; Csipes Tamara, Medveczky Erika)

A papírformának megfelelően a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra és a Csipes Tamara, Medveczky Erika kajak kettes is bejutott a döntőbe 500 méteren a tokiói olimpia kajak-kenu versenyén.

A két, egyformán dobogóesélyes magyar duó azonos középfutamba került, ráadásul egymás melletti pályára, a 4-esre, illetve az 5-ösre. Rajtuk kívül két német egység, az új-zélandiak második számú hajója, továbbá egy-egy szlovén, francia és kínai rivális várta a rajtot. Utóbbi nem sikerült túl jól Kozákéknak, beragadtak, de aztán hamar "lábra kaptak", olyannyira, hogy 250 méternél már a második helyen haladtak Sabrina Hering-Pradler és a 2012-ben bajnok Tina Diezte mögött. Csipesék féltávnál még csak a hetedikek voltak, de aztán felzárkóztak, s a vége kettős magyar siker lett: Kozákék nyertek Csipesék előtt.

Az ötszörös ötkarikás bajnok Kozák ebben a számban is címvédőként szerepel a japán fővárosban. A szám döntőjét két óra múlva, magyar idő szerint 5.47 órakor rendezik.

Nézze vissza a futamot!


KEDDI ÉLŐ KÖZVETÍTÉSEINKET ITT TALÁLJA.