×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Csehország vízumot ajánl a bajba került fehérorosz sprinternek

 

Csehország vízumot ajánl a tokiói ötkarikás játékokon bajba került Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz atlétának, hogy elkerülhesse erőszakkal történő hazautaztatását – közölte vasárnap Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter.

Cimanouszkaja egy a Fehéroroszországi Sportszolidaritás Alapítvány által közzétett videófelvételen azt mondta, hogy miután bírálta a fehérorosz olimpiai csapat vezetését, eltávolították őt az atlétaválogatottból, és akarata ellenére a tokiói Haneda repülőtérre vitték, hogy mielőbb hazaküldjék. A Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy nem tér vissza hazájába.

Az atlétának, aki hétfőn állt volna rajthoz a nők 200 méteres vágtaszámában, sikerült riasztania japán rendőrséget, így tudta elkerülni, hogy sportvezetői feltegyék őt egy Isztambulba induló repülőjáratra. Az incidens miatt a helyszínre siettek a japán külügyminisztérium képviselői, és biztonságos helyre vitték őt. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint ügyében diplomáciai egyeztetések zajlanak.

A Fehéroroszországi Sportszolidaritási alapítvány szemben áll Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő rendszerével, és támogatja azokat a sportolókat, akik politikai nézeteik miatt börtönbe kerültek odahaza vagy atrocitás érte őket. Közlésük szerint Cimanouszkaja menedékjogot akar kérni Ausztria tokiói nagykövetségén, de felvették a kapcsolatot más országokkal is, köztük Lengyelországgal.

A cseh külügyminiszter újságíróknak elmondta, hogy országa vízumot ajánl fel a fehérorosz sportolónak, miután erről megállapodott Andrej Babis kormányfővel és a belügyi tárca vezetőjével, Jan Hamácekkel.

Fehéroroszországban a tavaly augusztusi elnökválasztást ismét az országot több mint két évtizede irányító Lukasenka nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék csalásnak minősítette az eredményt, tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Az Európai Unió és az Egyesült Államok sem ismeri el Lukasenka választási győzelmét, és büntetőintézkedéseket vezetett be Fehéroroszországgal szemben.