A nemváltás divatja az elkényelmesedett kultúrák izgalomkeresése

 

Több nyugat-európai országban háttérbe szorul a hagyományos családmodell. Brüsszel arra kényszeríti Magyarországot, hogy engedélyezze a gyerekek nemváltoztatását. A valóság azonban az, hogy rengeteg fiatal utólag megbánja és visszafordítaná a nemváltoztató kezeléseket, műtéteket.


„Európában egyre többször téma a nemváltoztatás. Ez annak köszönhető, hogy a fejlett és elkényelmesedett kultúrákban valami új és izgalmas tevékenységet keresnek az emberek, ami ki tudja őket zökkenteni a száraz hétköznapjaikból” – mondta Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője az M1 Ma reggel című műsorában.

Jól látható, hogy a nyugati államokkal szemben a fejlődő országokban a nemváltoztatás témája egyáltalán nem jellemző, hiszen számukra a legnagyobb problémát a mindennapi megélhetés jelenti.

A szexuális és a transzforradalom folyamatosan próbál betörni Kelet-Közép-Európába

Ez a folyamat aggasztóan gyorsan terjed, még tíz évvel ezelőtt sem volt látható filmekben vagy sorozatokban transznemű karakter. Manapság azonban szinte kivétel nélkül láthatunk a filmiparban LMBTQ-közösséghez kapcsolódó szereplőket. Sokszor ezek a jelenetek nem is viszik előre a cselekményt, de mégis üzenetet küldenek a nézőknek – emelte ki az elemző.

Konkrét példákat találhatunk a mindennapokban. Az Egyesült Királyságból indult el a drag queen „divat”: nőnek öltözött férfiak tartanak érzékenyítő előadásokat, iskolákban vagy akár óvodákban.

A drag queenekről sok esetben az is kiderült, hogy elítélt szexuális bűnözők.

Az előadások egyik fő célkitűzése, hogy a fiatalok természetesnek vegyék az általuk képviselt új irányvonalat. A valóság azonban az, hogy a gyerekek nem értik, miért van egy férfi nőnek öltözve, ezért össze is zavarodnak.

A transzforradalom másik célja – mondta Párkányi Eszter –, hogy normalizálja a gyerekek számára a nemváltoztatást. Tovább fokozza ezt, hogy a szülei, a pedagógusok és az orvosok sem tarthatják vissza ettől az elképzeléstől, mivel akkor megbélyegzik őket, hogy transzfóbok, vagy azzal, hogy akadályozzák a gyerekeket a céljaik elérésében. Másfelől pedig találkozhatunk olyan esettel is, ahol a progresszív szülők támogatják a nemváltó kezeléseket, mert esetleg ellenkező nemű gyereket szerettek volna.

Valójában azonban egyfajta gyerekkísérlet folyik azokban az országokban, ahol a nyolcéves fiataloknak pubertásblokkoló gyógyszereket adnak, mivel nem tudni, milyen mellékhatásai lehetnek ezeknek a szereknek. Ráadásul ezt követően, mikor elérik a 16 éves kort, az ellenkező nem hormonjaival táplálják őket.

Az eredménnyel nem mindenki elégedett

Utólag sokan megbánják a nemváltást, ráadásul néhány kezelést vagy műtétet már nem lehet visszafordítani.

Nagy port kavart egy ilyen eset Angliában, ahol egy lány fiatal korától kezdve részt vett a nemváltó kezeléseken, csakhogy 23 évesen rájött arra, hogy mégsem akar fiúként tovább élni. Számos visszafordíthatatlan kezelést és műtétet végeztek el az orvosok a lányon, és emiatt beperelte az egészségügyi szolgáltatót.

A címlapfotó illusztráció.