×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Nyolcadik lett a női kardválogatott

 

A magyar női kardválogatott az utolsó mérkőzését is elvesztette, így a kilences mezőnyben a várakozást alulmúlva a nyolcadik helyen végzett a fegyvernem szombati csapatversenyében a tokiói olimpián.

A női kardcsapat tagjai, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza és Battai Sugár (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A magyar női kardválogatott az utolsó mérkőzését is elvesztette, így a kilences mezőnyben a várakozást alulmúlva a nyolcadik helyen végzett a fegyvernem szombati csapatversenyében a tokiói olimpián.

A Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza, Battai Sugár összeállítású együttes a dél-koreaiaktól és a házigazda japánoktól elszenvedett vereség után Kína ellen lépett pástra, és 45-30-ra alulmaradt.

A kilenc asszó közül mindössze egyet sikerült megnyernie a teljesen szétesett magyar csapatnak, az utolsó előtti párban Battai 6-5-re verte a rivális csereemberét, az ekkor beállt Kuo Ji-csit, de egyébként kínai fölényt hozott a mérkőzés.

 

Az elvesztett negyeddöntő után nagyon letargikus állapotba kerültünk. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy bekerüljünk a négy közé, ami a célunk volt. Sajnos a mai teljesítményünk ennyire volt elég” – nyilatkozott Katona Renáta. „Természetesen szerettük volna megnyerni az alsóági meccseinket, de úgy éreztem, hogy még mindig a Dél-Korea elleni összecsapás hatása alatt voltunk. Nagyon elkeseredtünk, hogy nem sikerült azon győzünk.”

Ez volt az utolsó magyar érdekeltésgű szám vívásban, a magyar küldöttség korábban egy-egy arany- (Szilágyi Áron), ezüst- (Siklósi Gergely) és bronzérmet (férfi kardcsapat), valamint egy-egy negyedik (Márton Anna) és hetedik helyet (női tőrválogatott) szerzett a japán fővárosban.

Újabb vereség, a hetedik helyért vív a női kardcsapat

A Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza és a sérült Márton helyére becserélt Battai Sugár alkotta együttes a negyeddöntős vereség után a házigazda japánok ellen lépett pástra, és némi meglepetésre 45-42-re kikapott.

Pusztai és Katona győzelemmel kezdett Tamura, illetve Emura ellen, majd Márton következett, aki 0-3-nál jelezte, hogy nem tudja tovább folytatni. A helyére beállt Battai 4-2-re maradt alul, így ez az asszó 2-7-tel zárult Fukusimával szemben. A második kört 15-12-es hátrányból indították a magyarok, és ebben csupán egy győzelmet arattak Battai révén. Nyolctusosra nőtt a két csapat közötti különbség (30-22), ezt pedig már – hiába verte meg az utolsó körben Battai 8-5-re Tamurát, míg Pusztai 7-5-re Emurát – nem sikerült ledolgozni.

A magyarok a hetedik helyért Kína ellen lépnek pástra, magyar idő szerint 7.30-tól.

Nem jutott elődöntőbe a női kardcsapat

A Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza összeállítású együttes a nyolc között a Koreai Köztársaság gárdájától kapott ki fordulatos csatában, 45-40-re, a folytatásban pedig - az 5-8. helyért - a japánok várnak rá magyar idő szerint 5.45 órától.

A magyar és a dél-koreai csapatot csak egy hely választja el egymástól az aktuális világranglistán, az ázsiaiak a negyedikek, a magyarok az ötödikek, de az utóbbi három összecsapásukat rendre a 2019-ben Európa-bajnoki ezüstérmes magyarok nyerték, igaz, a két évvel ezelőtti budapesti vb-n viszont a dél-koreaiak végeztek előrébb a harmadik helyükkel.

Az összecsapást a tokiói egyéni versenyben negyedik, térdsérüléssel vívó Márton és a 2012-es londoni bajnoki Kim Dzsi Jon kezdte, a magyart 5-4-nél váltotta Pusztai, aki viszont nem bírt Csoj Szu Jonnal (3-6). Katona is kikapott egy tussal Jun Dzsi Szutól, így az első kör után 15-12-re a rivális vezetett. Márton és Katona is alulmaradt egy tussal a második asszójában, ezzel öt pár után már 25-20-as előnybe kerültek a dél-koreaiak, de aztán jött Pusztai, aki 9-5-re megverte Junt, és 30-29-re felhozta a csapatát.

Katona átvette a lendületet, remek vívással 6-2-re jobbnak bizonyult Csojnál (35-32), Márton azonban 8-4-re kikapott, így a záró asszó előtt ismét a vetélytársnál volt az előny 40-39-cel. Az utolsó párban aztán Pusztai nem tudta megismételni a korábban mutatott jó teljesítményét, simán kikapott Kimtől, így szertefoszlottak az éremről szőtt álmok.

A középső asszóm nagyon kellett, ott nagyon felszívtam magam, és szerintem azzal az egész csapat visszanyerte a hitét” – nyilatkozott Pusztai Liza. „Aztán ahogy a hit visszajött, sajnos egy szempillantás alatt el is tűnt. Pedig az utolsó asszómra is úgy álltam fel, hogy ezt még meg lehet fordítani. Úgy látom, az utolsó két asszóra Panka (Márton Anna) és én is elfogytunk, hosszú volt ez az öt év mentálisan és fizikailag is.”

A folytatással kapcsolatban úgy fogalmazott: bár csalódottak, megpróbálják felpörgetni magukat az utolsó két meccsükre, és megszerezni az ötödik helyet.

Persze más lett volna a hangulat, ha éremért vívunk, de nem mindegy, hogy olimpiai ötödikként vagy nyolcadikként utazunk haza” – tette hozzá.