×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Hetedik lett a női tőrválogatott, és rekorder lett Mohamed Aida

 

A magyar női tőrválogatott megnyerte utolsó mérkőzését, ezzel a hetedik helyen végzett a fegyvernem csütörtöki csapatversenyében a tokiói olimpián. Mohamed Aida is pástra lépett, így hetedik ötkarikás szereplésével magyar rekorderré lépett elő.

A Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Mohamed összeállítású együttes az olaszoktól és a kanadaiaktól elszenvedett vereség után a helyosztón 45-28-ra legyőzte az egyiptomiakat, és az afrikai gárdát megelőzve zárt a nyolccsapatos mezőnyben.

Kezdésként Kondricz 5-3-ra kikapott Nora Mohamedtől, hamarosan azonban már a magyaroknál volt az előny, köszönhetően Pásztor és Kreiss Jara Elsarkavi, illetve Noha Hani elleni győzelmének. Az első kör után 15-11, a másodikat követően pedig – amelyben az egyiptomiak becserélték Marjam Elzohejrit – 30-18 volt az állás.

A harmadik kört a magyar csereember, a Kreiss helyére beállt Mohamed Aida kezdte Elsarkavi ellen, 5-5-öt vívott, majd Kondricz és Pásztor egy-egy sikeres asszójával fejeződött be a küzdelem.

„Csalódott vagyok, mert úgy gondolom, hogy ebben a csapatban több volt. Bíztam egy szebb helyezésben

– mondta az MTI-nek Mohamed Aida.  „Az olaszok ellen nagyon jól küzdöttek a lányok, és nagyon jól helyt álltak, a kanadai mérkőzés azonban csalódás volt a számomra. Nekem egy asszóra volt lehetőségem, itt az egyiptomiak elleni utolsó találkozón.

Az UTE tőrözője azt mondta, ha választani kell, biztosan nem ez a kedvenc olimpiája, részben a Covid-helyzet és az ebből fakadó nehézkes, korlátok közé szorított felkészülés miatt.

A 2000-es sydneyi játékok volt az egyik legkedvesebb a számomra, a szabadság, a barátságos hangulat miatt” – tette hozzá.

Az 1993-ban világbajnoki második, 2007-ben csapatban Európa-bajnok, 45 éves Mohamed Aida – aki a tokiói megnyitón Cseh Lászlóval együtt a magyar zászlót vitte – legjobb olimpiai eredménye a 2004-es egyéni és az 1996-os, valamint 2008-as csapat negyedik hely.

Mohamed Aida csúcstartó lett

Pástra lépett a női tőrcsapatok csütörtöki tokiói versenyében, ezzel az olimpiai szerepléseket tekintve magyar csúcstartóvá lépett elő Mohamed Aida.

A világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok tőröző eddig hat ötkarikás játékokon (1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016) vett részt, Tokióba pedig negyedik csapattagként – tartalékként – utazott ki úgy, hogy ha nem cserélik be, nem lesz eredménye. Az egyiptomiak elleni mérkőzésen azonban szerephez jutott, így a válogatottal a hetedik helyen végzett.

Ugyancsak hat olimpián indult a hétszeres olimpiai bajnok vívó Gerevich Aladár (1932, 1936, 1948, 1952, 1956, 1960) és a szörfös Gádorfalvi Áron (1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016).

További 14 magyar sportoló büszkélkedhet öt olimpiai részvétellel, közülük még ketten – a sportlövő Sidi Péter és a kajakos Kammerer Zoltán – aktívak.

A csapatversenyt az oroszok nyerték, miután a fináléban könnyedén legyőzték a franciákat.