×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián cselgáncsban

 

Tóth Krisztián orosz ellenfelét, Mihail Igolnyikovot legyőzve olimpiai bronzérmet szerzett a 90 kilogrammosok között szerdán a tokiói olimpia cselgáncstornáján.


Az MTK versenyzője a menekültek csapatában szereplő Popole Misenga és a japán Mikaj Sojcsiro legyőzése után a nyolc között a német Eduard Trippellel találkozott, aki az akció nélkül zárult rendes mérkőzésidő után, az aranypontig tartó ráadás legelején vazaarit érő dobást mutatott be rajta.

A 27 éves Tóth a magyar dzsúdósport tizedik érmét – a hatodik bronzot – szerezte ötkarikás játékokon (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Az összecsapáson a világranglistán harmadik Tóth lépett fel szokásához híven támadólag, aztán az orosz próbált akciót bemutatni. Utóbbi kezdeményezését jobban értékelte a bíró, mivel egymás után kétszer is intette a magyar cselgáncsozót. Az orosz átmenetileg egy vazaarit is kiharcolt, de ezt videózás után törölték.

Vazarit érően a földre vitte

Következett az aranypontig tartó hosszabbítás, amiben Tóth egyik akcióját nézték vissza, de a küzdelem folytatódott. A ráadásból 3:28 perc telt el, amikor a 27 éves magyar versenyző sokadszorra ugrott be ellenfele alá és fogta be a bal karját, ám ezúttal addig húzta lefelé a már fáradó Igolnyikovot, hogy vazarit érően a földre vitte!

A 27 éves Tóth a magyar dzsúdósport tizedik érmét – a hatodik bronzot – szerezte ötkarikás játékokon.

A magyar küldöttségnek ez az ötödik dobogós helyezése Tokióban, két arany és egy ezüst mellett a második bronza.

Tóth Krisztián: Az egész nap egy csoda volt

A cselgáncsozó Tóth Krisztián szerint meg kellett érnie az olimpiai éremre, sikerének titka pedig az, hogy egész nap csak magára figyelt, és nem foglalkozott a külső körülményekkel.

Boldog születésnapot apámnak!” – ezek voltak az első szavai a 90 kilogrammban harmadik dzsúdósnak, miután könnyeivel küszködve meg tudott szólalni. Addig edzője, Pánczél Gábor nyugtatta többek között azzal, hogy emlékeztette: elnyerte tőle a BMW motorját. Azt ígérte ugyanis, hogy megkapja, ha olimpiai érmes lesz.

Az aranyérmes georgiai Lasa Bekauri, az ezüstérmes német Eduard Trippel, valamint a bronzérmes üzbég Davlat Bobonov és a magyar Tóth Krisztián a férfi cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjának éremátadóján a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Tóth Krisztán azzal kezdte, hogy számára az egész nap egy csoda volt. „Akkor is az lett volna, ha itt marad az érem, de Rio után főleg egy csoda volt a mai nap” – fogalmazott, majd köszönetet mondott mindenkinek, elsősorban családjának és az MTK szakosztályának. A bronzmeccsről elmondta, hidegen hagyta a „körítés”, csak magára figyelt.

Megbeszéltük, hogy megyek előre, nem foglalkozom azzal, hogy ez éremért megy, sem azzal, hogy orosszal dzsúdózok, akit még nem tudtam legyőzni

– nyilatkozott. Tóth Krisztiánnak volt Rióban egy elhíresült mondata, miszerint összenyomta az ötkarika. Erre most úgy reagált, hogy meg kellett érnie az olimpiai éremre.

Aki először megcsinálja, az klasszis, én csak egy bajnok voltam Rióban” – hangsúlyozta. Hozzátette, rengeteg minden kell egy olimpiai éremhez, többek között sok-sok verseny és rutinszerzés.

Pánczél Gábor edző kiemelte, a japán elleni meccs volt a legnehezebb a bronzéremig tartó menetelés során.

A japán elleni mérkőzés volt a kritikus pont, mert egy japán dzsúdóst legyőzni mindig nagy dolog, Krisztiánnak ez ifiként sikerült utoljára. Ráadásul egy olimpián, Japánban nyerni hazai versenyző ellen – az igen. Onnantól nem volt megállás” – mondta Tóth Krisztián edzője, aki elárulta, tanítványának jót tett a játékok egyéves halasztása.

Egy év alatt elképesztő változásokon ment keresztül, még januártól mostanáig is. Találtunk egy mentáltrénert, aki a megfelelő szavakat használta, elhitette vele, hogy bízzon magában. Maximálisan boldog vagyok” – jelentette ki Pánczél Gábor.