Magyarország lett a világ legsikeresebb sportnemzete

 

Szilágyi Áron és Milák Kristóf győzelmének köszönhetően lakosságarányosan Magyarország vezeti az egy főre jutó aranyérmek listáját, azaz hazánk a világ legsikeresebb olimpiai sportnemzete.

 

 


A nyári olimpiai játékok aranyérmeinek számát tekintve legnagyobb riválisunk Finnország. Összesített eredményben az északiak előtt járunk, hiszen a finnek 101 aranyérmével áll szemben a magyarok által eddig gyűjtött 177. Ha az érmeket – az ENSZ 2019-es adatai alapján – lakosságszámra vetítjük, akkor kiderül, hogy az olimpiát megelőzően a finnek még előttünk jártak, hiszen egymillió lakosra jutó 18,256 aranyérmükkel szemben a magyarok 18,069-et tudtak felmutatni.

Az idei tokiói olimpián a finnek még nem remekeltek, ezalatt viszont Magyarország újabb két aranyéremmel gazdagodott: Szilágyi Áron vívásban, Milák Kristóf pedig úszásban végzett az első helyen, ami elég is volt ahhoz, hogy váltás legyen a lista tetején, hiszen

a finneknél egymillió főre továbbra is 18,256 arany jut, Magyarország esetében viszont most már 18,276, amivel hazánk lett a világ legsikeresebb olimpiai sportnemzete.

A képre vagy ide kattintva nagy méretben is megtekintheti a grafikát, melyet a tokiói olimpiát megelőzően készítettünk.

Az élen maradásra minden esélyünk megvan, hiszen az 1988 óta rendezett kilenc olimpián csak egyszer fordult elő, hogy a finnek két aranyat nyertek. Ezenkívül négyszer egyet, négyszer pedig egyet sem szereztek. Ráadásul az Associated Press nemzetközi hírügynökség előrejelzése szerint a finnek nemhogy aranyat, de még érmet sem fognak szerezni Tokióban, a magyarok viszont kilenc aranyéremmel zárhatják majd az olimpiai játékokat.

Magyarország egyébként már 494 érmet szerzett a nyári olimpiai játékokon. Ezzel az eredménnyel az összesített éremtáblázaton országunk holtversenyben Svédországgal a kilencedik helyet foglalja el, megelőzve olyan országokat, mint Japán, Spanyolország, Lengyelország, Argentína vagy éppen a milliárdos lakosságszámú India.