Az elavult férfi és női kategória miatt bírálják az Emmy-díj szervezőit

 

A „nem bináris” nemi (gender-) identitású színészek tiltakoznak, mivel az Emmy-díjakat külön férfi és külön női kategóriában is kiosztják, amivel többen nem tudnak azonosulni – írta a V4NA hírügynökség.

A magát nem bináris gender identitásúnak tartó Kate Dillon is aggodalmát fejezte ki ezzel kapcsolatban, kiemelve, hogy vannak olyan színészek, akik se férfinak, se nőnek nem tartják magukat.

„Ha egy díjátadó keretében azzal kell szembesülnünk, hogy csak férfi vagy női kategóriák vannak, akkor én nem vagyok egyik sem”


– mondta Matt Dillon az amerikai közszolgálati rádiónak adott interjújában.

A 36 éves színész a Billions című filmben is egy nem-bináris embert személyesített meg. Évek óta próbálja elérni a nemi kategóriák megszüntetését.

Az Emmy azonban nem az egyetlen olyan díjkiosztó műsor, amely még mindig nem vezetett be nem bináris kategóriát: Az Oscar-díjak esetében is megkülönböztetik nemi alapon a színészeket.

Korábban egyébként már kapott Emmy-jelölést trasznemű (transzgender) színész: Laverne Coxot négyszer jelölték, Rain Valdezt pedig egyszer. Idén a transznemű MJ Rodrigues kapott Emmy-jelölést főszereplő kategóriában – írta a V4NA hírügynökség.

A címlapfotó illusztráció.