A Napkirály flottájának tagja volt a Karib-szigeteknél feltárt francia fregatt

 

A Beaumont nevű, a Francia Kelet-indiai Társaság megrendelésére készült 40 méteres teherhajó testére bukkantak a Karibi-szigetvilágban fekvő Antigua partjai közelében, erősítette meg egy francia régészcsoport. A hajó maradványai a tengeri iszapnak köszönhetően meglepően jó állapotban fennmaradtak – számolt be a BBC World online kiadása.

Így nézhetett ki eredetiben a Beaumont, a Francia Kelet-indiai Társaság hajóflottájának egyik tagja (forrás: BBC World)

A fából készült teherszállító hajót nemcsak a mérete különbözteti meg a többi Karib-szigetek közelében fellelt hajóroncstól. Helytörténészek úgy vélik, hogy az antiguai halászok a Beaumont, egy francia kereskedelmi hajó roncsaira bukkantak, ami később egy magánszemély birtokába került. A kereskedő átnevezte Lyonra, és az amerikai polgárháború (1861–1865) idején is használták.

A Beaumont feltárása azért is számít nagy szónak, mert az iszapos tengerfenék jótékony védőburkot vont köré, aminek köszönhetően a fregatt teste szinte sértetlen maradt.

A hajót a tengerfenéken beazonosító kutatócsoportot Jean-Sebastian Guibert, a martinique-i Antillák Egyetem docense vezette. A hajó beazonosítását egy csúcstechnikát képviselő szonárberendezés, illetve magnetométer segítette.

Régészek már régóta gyanították, hogy a francia fregatt a Karib-szigeteknél süllyedt el, amit egy 2013-ban elvégzett hidrográfiai felmérés is megerősített. A tengerfenéken uralkodó rossz látási viszonyok azonban mindeddig akadályozták a hajó kétséget kizáró azonosítását – számolt be a BBC World honlapja.

Dr. Reginald Murphy, Antigua szigetének UNESCO-s képviselője szerint „jelentős történelmi leletet” találtak.

„Az ember olvasott a vitorlás hajók koráról, de csak akkor döbben rá, milyen hatalmasak voltak ezek, amikor megpillantja az egyiket teljes valójában. A hajóroncsok vizsgálata az egyik módja annak, hogy visszanyúljunk a történelembe”

– fogalmazott Murphy.

Egy brit régészcsapat hat nap alatt víz alatti műszerek segítségével felmérte a roncsot. Ennek eredményei alapján valóban a 900 tonnás Beaumont-ra akadtak rá a helyi halászok.

A Beaumont-t a Francia Kelet-indiai Társaság megrendelésére építették 1664-ben a Napkirály, XIV. Lajos uralkodása alatt. A társaság célja az volt, hogy versenyre keljen az 1600-ban alapított Brit Kelet-indiai Társasággal, valamint a 17. század közepétől szintén jelentős kereskedelmi flottával bíró Hollandiával.