Valter Attila hivatalosan nem fejezte be az olimpiai mezőnyversenyt

 

Valter Attila hivatalosan nem fejezte be a tokiói olimpia országúti kerékpáros mezőnyversenyét, melyben az aranyérmet az ecuadori Richard Carapaz szerezte meg.

 

A 234 kilométeres távon három komoly hegymenet várt a 128 rajthoz álló kerékpárosra, akiket az utak mellett biztattak a nézők – ez a sportág sajátosságaiból adódó kiváltság a zárt kapuk mögött zajló olimpián idén különlegességnek számít.


Nyolcfős szökevénycsoportot engedett el 19 percre a nyugodt tempóban kezdő mezőny, az üldözést a táv felében a címvédő belga Greg van Avermaet vezette honfitársáért, Wout van Aertért dolgozva.

A nagy meleg, magas páratartalom, a Fudzsi mászása és az olaszok, belgák, szlovénok által diktált magas tempó rostálta a mezőnyt, amely a záró ötven kilométerre utolérte a szökevényeket. Valter ekkortájt szakadt le a főmezőnyről, és bár áttekert a célvonalon, az ötkarikás játékok oldala szerint nem fejezte be a versenyt, amelyben 82 kerékpáros ért célba hivatalosan.

A 10,1 százalék átlagmeredekségű és 6,8 kilométer hosszú Mikuni-hágón, az utolsó komoly kihíváson az előzetesen a legnagyobb esélyesnek tartott, friss kétszeres Tour de France-győztes Tadej Pogacar 37,5 kilométerrel a cél előtt megindulásával szétrobbantotta az élcsoportot.

A hegytetőn heten buktak át együtt, a lejtmenet végére azonban mintegy tucatnyian értek össze. A folyamatos akciózásokból végül az amerikai Brandon McNulty és Richard Carapaz kettősének támadása bizonyult döntőnek: a 2019-ben Giro d'Italia győztes, a múlt vasárnap zárult Tour de France-on harmadik ecuadori bringás indult jó ütemben közülük hat kilométerrel a cél előtt. Carapazt nem is tudták befogni az üldözők, akik így a második helyért sprintelhettek. Ezt végül van Aert, míg a harmadikat Pogacar szerezte meg.

Carapaz Ecuador második olimpiai aranyérmét nyerte.