×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Szilágyi Áron aranyérmes, megvan az első magyar olimpiai arany!

 

Akárcsak 2012-ben, Londonban és öt éve Rio de Janeiróban, a tokiói olimpián is Szilágyi Áron nyerte a férfi kardozók egyéni versenyét, és a triplázással sporttörténelmi tettet hajtott végre.

A kétszeres címvédő Szilágyi Áron a döntőben megvédte olimpiai bajnoki címét. A döntőben a Vasas vívója remek, összeszedett vívással, leiskolázta olasz ellenfelét Luigi Samelét. Szilágyi végig magabiztosan vezetett és irányított és 15-7-re nyert. Ezzel megvan a magyar olimpiai csapat első aranyérme Tokióban.

Három nullás vezetés után a pihenéskor 8-5-re vezetett Szilágyi, majd asszó második részét is simán hozta 7-2 arányban.

Szilágyi Áron történelmet írt: egymás után harmadszor lett aranyérmes, ami ebben a versenyszámban korábban még senkinek sem sikerült.

Rajta kívül eddig négy nagyszerű elődjének - Fuchs Jenőnek, Kárpáti Rudolfnak, a szovjet Viktor Krovopuszkovnak és a francia Jean-Francois Lamournak - sikerült megvédenie a címét férfi kardban, de egyéniben a triplázás még senkinek nem jött össze.

Szilágyi a venezuelai José Quintero és az iráni Mojtaba Abedini 15-7-es legyőzésével kezdett szombaton, majd a negyeddöntőben az ugyancsak iráni Ali Pakdamant verte 15-6-ra, a legjobb négy között pedig a georgiai Sandro Bazadzét nagy küzdelemben, 15-13-ra. Samele a kínai Hszü elleni 15-12-es siker után az iráni Rahbarit 15-7-re, honfitársát, Berrét pedig 15-10-verte.

Az elődöntőben a dél-koreai Kim Jung Hvan ellen 6-12-ről fordított 15-12-re. Az olasz csapat tagjaként olimpiai bronzérmes és többszörös világbajnoki ezüstérmes volt, egyéniben azonban eddig nem volt kiemelkedő eredménye.

Orbán Viktor kormányfő elsőként gratulált Szilágyi Áronnak. „Ide veled, régi kardunk! Bravo, Szilágyi Áron!” – írta a miniszterelnök a Facebook-oldalán.

A nap utolsó mérkőzését a világranglistán negyedik Szilágyi kezdte jobban, pillanatok alatt 3-0-ra elhúzott, s bár a rivális ekkor szépített, a magyar vívó könnyedén adta az újabb tusokat, és 7-1-es vezetésre tett szert. Samele ekkor feléledt, sikerült 7-5-re szépítenie, de a pihenő előtti utolsó találat ismét Szilágyié volt (8-5).

A szünet után újabb egylámpás magyar találatok következtek, miközben a lelátóról felváltva harsant fel a „Gyerünk, Áron!" és a „Forza, Luigi!" biztatás. Az olasz 12-5-nél aztán megpróbált ismét bravúrt bemutatni, de ezúttal csak két találatra futotta az erejéből, egyenlíteni és fordítani nem tudott.

Szilágyi a győztes tus bevitele után diadalittasan emelte magasba a karját, és előbb összeölelkezett edzőjével, Decsi Andrással, majd egy magyar zászlót a feje fölé emelve ünnepelt, miközben a maroknyi magyar tábor éltette.

A 31 éves, immár háromszoros olimpiai bajnok versenyző a magyar vívósport 38. ötkarikás aranyérmét, egyben a tokiói magyar küldöttség első dobogós helyét szerezte.

Út a döntőig

Eredmények: a 32 között: Szilágyi Áron-José Quintero (venezuelai) 15-7,  Max Hartung (német)-Decsi Tamás 15-8,  Ali Pakdaman (iráni)-Szatmári András 15-12
a 16 között: Szilágyi-Mojtaba Abedini (iráni) 15-7
negyeddöntő: Szilágyi-Pakdaman 15-6, Sandro Bazadze (georgiai)-Oh Szang Uk (dél-koreai) 15-13,
Kim Jung Hvan (dél-koreai)-Kamil Ibragimov (orosz) 15-14,  Luigi Samele (olasz)-Enrico Berré (olasz) 15-10
elődöntő: Szilágyi-Bazadze 15-13,  Samele-Kim 15-12
bronzmérkőzés: Kim-Bazadze 15-11
döntő: Szilágyi-Samele 15-7

Így értékelt a háromszoros olimpiai bajnok

Szilágyi Áron az M4 riporterének így nyilatkozott: „Elképesztően boldog vagyok hogy összejött a harmadik arany. Teljességgel hihetetlen, kimondani sem merem. Elképesztő kilenc éven vagyunk túl. Nagyon hálás vagyok mindenkinek aki ebben segített, edzők, csapattagok a szövetségnek, családomnak és azoknak, akik ehhez hozzátettek.”


„Rengeteget dolgoztunk, hogy ez ne teher legyen, hanem előrevigyen, hogy vitorlámban ez legyen a szél” – válaszolta arra a kérdésre, hogyan készült kétszeres olimpiai bajnokként a címvédésre, amellyel egyben történelmet is írt, hiszen soha egyetlen férfi kardvívó sem nyert három egymást követő olimpián aranyérmet.