Gyerekdal fütyülése miatt minősítették rasszistának, tönkrement az élete

 

Egy férfi rendőrségi nyilvántartásba került és fajgyűlölőnek kiáltották ki, mert a Bob, a mester (Bob the Builder) című népszerű animációs film főcímdalát fütyülte a szomszédjának.

Bob, a mester egy brit gyártású stop motion technikával készült mesefilm. Bob egy ezermester, aki segít megjavítani bármit amit kell. A kalandjai során munkagépei segítik akik akár építeni, ásni és elbontani is képesek, igazából mindent megcsinálnak, amit mesterük kér tőlük.

Ennek az ártalmatlan mesének a dallamát fütyülte egy férfi a szomszédjának, amiért feljelentették a helyi rendőrségnél.

A bedfordshire-i rendőrök az esetet nem bűncselekménynek minősülő gyűlölet-cselekményt jegyezték fel, amely hat évig az elkövető  aktájában marad, és a leendő munkáltatók előtt bármikor nyilvánosságra hozható.

Az ügy további részletei nem ismertek, de ez csak egyike azoknak a bizarr eseteknek, amelyeket a „gyűlöletcselekmények” nyilvántartásának ellentmondásos gyakorlatát vizsgáló felmérés tárt fel.

Harry Miller, a Fair Cop elnevezésű nyomásgyakorló csoport volt rendőrtisztje úgy nyilatkozott,

„Hogy a fenébe válhat valaki büntetett előéletűvé, csak mert elfütyülte valakinek a Bob, az építőmester főcímdalát?”

A nyugalmazott rendőrtiszten kívül, más is hangot adott az értetlenségének.

„A rendőrségnek kisebb dolga is nagyobb ennél, és ha ez nem bűncselekmény, akkor nem fordíthatunk rá erőforrásokat. A nyilvánosság joggal kérdezi, hogy miért nyomoz a rendőrség olyan dolgok után, amelyek nem számítanak bűncselekménynek” – jelentette ki Rupert Matthews, a leicesteri rendőrség bűnügyi biztosa.

A címlapfotó illusztráció.