A VIP-jegyek számát is csökkentették a tokiói olimpia megnyitójára

 

Kevesebb mint ezer VIP-vendég lehet jelen a szervezők tervei szerint a tokiói olimpia jövő pénteki megnyitóján.

A koronavírus-járvány előtt még úgy gondolták, ez a létszám elérheti a 10 ezres nagyságot is, azonban a pandémia miatt egy évvel elhalasztott játékokon elővigyázatosságból jelentősen csökkentik az előkelőségeknek biztosított jegyek számát.

Arról már korábban határoztak, hogy nézők nélkül rendezik a viadalokat. A 68 ezer férőhelyes Olimpiai Stadionba a jövő pénteki megnyitóra ugyanakkor magas rangú politikusok és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elöljárói bemehetnek, a tervek szerint legfeljebb ezres nagyságban, ám a szponzorok képviselői várhatóan nem.


Közben a japán főváros illetékes hatósága csütörtökön bejelentette, hogy féléves rekordot döntött az új koronavírus-fertőzöttek napi száma, 1308 esetet regisztráltak. Szerdán már ezer fölött (1149) volt ez a szám – két hónap után először –, az esetszámok pedig megszakítás nélkül 26 napja emelkednek. Sok helyi attól tart, hogy az ötkarikás játékok csak rontani fognak a helyzeten, a szervezők azonban azt ígérik: minden biztonságos lesz.

A japán kormány a hét elejétől negyedszer is kihirdette a veszélyhelyzetet, a korlátozások további bő egy hónappal, a zárt kapussá nyilvánított olimpia utánig, július 22-ig maradnak érvényben.

A címlapfotó illusztráció.