×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Szerencsehozó érmékkel „vásárolták” meg a biztos átkelést

 

Pár évvel ezelőtt amatőr kincsvadászok 107 római kori pénzérmére bukkantak egy hollandiai folyó partján. A szakértők akkor még nem értették, hogy a pénzek miként kerültek a lelőhelyre, egy friss kutatás azonban most választ talált a rejtélyre. 

Amikor az amatőr kincskeresők 2017 végén 107 ókori római érmét fedeztek fel egy folyó partján Hollandiában, a leletek között négy ezüst- és 103 bronzérme volt, de találtak fejszéket is. Később a szakértők két további érmét is feltártak, a pénzeket az időszámítás előtt 27 és időszámítás szerint 180 közötti periódusban verték – olvasható a Live Science cikkében.

Sokáig azonban nem tudták, hogy a pénzérmék hogyan kerülhettek a folyó partjára. Egy friss kutatás azonban  most minden kérdésre választ ad.

A 19. századi feljegyzés alapján ugyanis a korszakban a folyó ezen keskeny szakaszánál egy sekély gázló feküdt, és a babonás utazók valószínűleg felajánlottak érméket, hogy biztonságban áthaladhassanak a vízi úton.

A régészek megállapították, hogy több pénzen katonai témájú képek láthatók, és kiemelték: a római kor előttről származó szokásról lehet szó, amely a későbbi időkben is kitartott, kissé átalakulva.

Ezt az elméletet azt is alátámasztja, hogy az érmék nem voltak különösebben értékesek, egy nagy területen szórták szét azokat, és egy 200 éves periódus alatt készültek; gyanítható, hogy a pénzeket nem egy ember vagy csoport rejtette el, hanem az idők során többen dobálták szét őket.