Fegyelmi eljárást indított az UEFA az angol szövetség ellen az Eb-döntő kapcsán

 

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kedden fegyelmi eljárást indított az angol szövetség (FA) ellen a vasárnap Londonban rendezett Európa-bajnoki döntőn történtekkel kapcsolatban. Az UEFA bejelentése szerint külön eljárásban vizsgálják, ami az angol–olasz mérkőzés előtt a Wembley Stadionon kívül, illetve azt, ami a finálé alatt a lelátókon történt.

Angol futballszurkolók összecsaptak a rendfenntartókkal a Wembley Stadion bejáratánál, az UEFA 2020 labdarúgó-Európa-bajnokság Olaszország–Anglia döntőjét megelőzően, 2021. július 11-én (Forrás: Twitter)

A kezdést megelőzően a jeggyel nem rendelkező angol szurkolók egymással és a rendfenntartókkal is összecsaptak a stadionon kívül, majd áttörték a biztonsági kordonokat, és legalább százan benyomultak a lelátóra. A rendőrök közül 19-en megsérültek, és az eset kapcsán 49 embert vettek őrizetbe.


A meccs előtt a hazai drukkerek füttyszóval és bekiabálásokkal zavarták meg az olasz himnuszt, majd tárgyakat dobáltak a pályára, meggyújtottak egy pirotechnikai eszközt, egy személy pedig a pályára futott a találkozó alatt.

A történtekkel az UEFA ellenőrző, etikai és fegyelmi testülete (CEDB) foglalkozik.

Az Európa-bajnoki döntőben a rendes játékidő 1-1-es döntetlenre végződött, a hosszabbításban nem született gólt, a tizenegyespárbajt pedig az olaszok nyerték, akik így 1968 után lettek ismét a kontinens legjobbjai.

A múlt héten az FA-t 30 ezer euróra büntették, mert a Dánia elleni elődöntőben a drukkerek ugyancsak megzavarták az ellenfél himnuszát, pirotechnikai eszközöket használtak, és többször is lézerfénnyel zavarták a dán kapus Kasper Schmeichelt.

Olasz szurkolók ünneplik a csapatuk győzelmét az UEFA Euro 2020 Európa-bajnokság döntője után Torinóban, 2021. július 11-én (Fotó: EPA/Alessandro Di Marco)

A magyar szövetséget pénteken 100 ezer euróra és három zárt kapus mérkőzésre – az egyiket felfüggesztve – büntette az UEFA a szurkolók diszkriminatív megnyilvánulásai miatt.

Címlapfotó: EPA