Leszerepeltek az angol drukkerek, a gyűlölet győzött az Európa-bajnoki döntőn

 

Olaszország ünnepel, Anglia viszont leszerepelt a tegnapi Eb-döntőn, elsősorban a pályán kívül. Már a meccs előtt botrányos jelenetek játszódtak le a Wembley-stadion környékén, jegy nélkül is sokan bejutottak, ami példátlan egy Európa-bajnoki döntő esetében. Az olasz győzelem után pedig rasszista támadások célpontjává váltak a tizenegyeseket hibázó színes bőrű angol játékosok.

 

A közösségi médiát elárasztották azok a mobiltelefonos felvételek, amelyeken látszik a pillanat, amikor az angol szurkolók áttörnek a kordonon a londoni Wembley stadion bejáratánál. A sárgamellényes jegyellenőrök tehetetlenek: a hömpölygő tömeg elsodorja őket. Van, ahol a narancssárga mellényes férfi csak egy jól irányzott rúgással tudta feltartóztatni az egyik szabálysértőt.

Egy másik felvételen, valamivel távolabb is lebontották a kordonokat: a biztonsági őrök itt is tétlenül szemlélték, ahogy a szurkolók egymás után átlépik a kidöntött kerítést és százak rohamozzák meg a lelátókat bármiféle biztonsági ellenőrzés nélkül.

A stadion egy másik pontján a biztonságiak nem hagyták annyiban a tömeges szabálysértést: ökölharc alakult ki a sárgamellényesek és a szurkolók között, sokan azonban itt is felszöktek a lelátókra. Videofelvételek tanúsága szerint több százan jutottak be a meccsre jegy nélkül.

De az Eb döntő a rasszista, kirekesztő és gyűlölködő hangoktól és megnyilvánulásoktól is hangos marad. Még el sem kezdődött a mérkőzés, az angol szurkolók egy része máris borzolta a kedélyeket: füttykoncerttel kísérték az olasz nemzeti himnuszt.

A mindent eldöntő meccs végül tizenegyes-párbajjal és olasz győzelemmel zárult: az angol válogatott három büntetőt hagyott ki. A stadion lelátóin ekkor rasszista rigmusok csendültek fel és a közösségi médiában is elszabadultak az indulatok: mindhárom kihagyott büntetőt ugyanis bevándorló hátterű játékos rúgta, a focidrukkerek őket hibáztatták az elvesztett meccsért.

A soha nem látott méretű rasszista támadáshullámot követően az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) rendőrségi feljelentést tett és közleményben vette védelmébe a faji kirekesztés célkeresztjébe került játékosokat:

„A szövetség határozottan elítéli a megkülönböztetés minden formáját, és megdöbbenti az online térben terjedő rasszizmus” – írták.

Boris Johnson is elítélte a rasszista támadásokat: „Ez az angol csapat azt érdemli, hogy hősként tiszteljék, nem pedig rasszista gyalázkodást a közösségi médiában. Szégyelljék magukat azok, akik ezért a visszataszító gyalázkodásért felelősek!” – írta a brit miniszterelnök közösségi oldalán.

Vilmos herceg, aki feleségével és fiával élőben szurkolta végig a döntőt, szintén felháborodásának adott hangot. Közösségi oldalán kijelentette: „Undorodom a rasszista gyűlölködéstől, amely az angol játékosokat érte a tegnap esti meccs után.”

A szurkolóknak kemény büntetést ígérnek.

A címlapfotó illusztráció.