Lebukott a sokszínűségért „kampányoló” francia lap

 

„Fehér burzsoázia”, „Megrendelésre – monokróm” – ilyen, és ehhez hasonló, gúnyos Twitter-bejegyzések és újságcikkek kísérték a L’Obs című, markánsan baloldali francia lap szerkesztőségének tömeges „szelfijét”.

 

Július 6-án, a Twitteren osztotta meg a L'Obs című lap újságírója, Pascal Riché ezt a felvételt: a fotón a szerkesztőség összes munkatársa látható a magazin központi épületének tetőteraszán, Párizs 13. kerületében.


Jól szituált, kizárólag fehér férfiak és nők derűs tömege egy tetőteraszon: így mosolyog a kamerába a tömegesen „szelfiző” szerkesztőség, a L’Obs című párzsi hetilap munkatársai. Önmagában nincs ebben kivetnivaló – mégis érthető, miért árasztotta el a Twittert a szerkesztőségen gúnyolódó bejegyzések tömege.

A L’Obs, már-már radikális baloldali lapként, a „sokszínűség” élharcosa. Látványos fotóanyaggal ellátott, tematikus lapszámot állítottak össze a rabszolgaságról, a címlapon egy fekete férfi képével; militáns hangnemben követelik hétről-hétre az esélyegyenlőséget, a nem a fehér középosztályhoz tartozó rétegek alkalmazását, érvényesülését.


Csakhogy, mint az a szerkesztőség teljes állományáról készült fotón látható, még egy árva kávéfőző titkárnő, egy szem gyakornok sem képviseli a szigorúan a fehér középosztály tagjaiból álló szerkesztőségben a Franciaországban immár a népesség jelentős hányadát kitevő, főleg az afrikai kontinensről származó, gyakran már a harmadik-negyedik generáció óta az országban élő etnikai csoportok sokaságát.

A fehér burzsoázia termékei

Az internetezők úgy fogalmaztak: a szerkesztőség tagjai – férfiak és nők egyaránt – egyáltalán nem képviselik a sokszínűséget, miközben a L'Obs minden cikke ezeket az értékeket sulykolja.

Linda Kebbab, az Unitié SGP Rendőrségi Szakszervezetek országos képviselője például úgy fogalmazott: sokkal nagyobb a sokszínűség a rendőrségen, mint a rendőri állomány sokszínűségét számon kérő szerkesztőség soraiban.

A Boulevard Voltaire újságírója pedig kimondta: a L'Obs, a Le Monde, a Mediapart, Streetpress (a balliberális vezető médiumok) is bizonyítják, hogy a wokizmus és a rasszizmus is a lezüllő fehér burzsoázia termékei.