×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A merénylet, ami kirobbantotta az első világháborút

 

1914. június 28-án Szarajevóban, a Miljacka-folyó partján gyilkolták meg Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörököst és feleségét, Chotek Zsófia hercegnőt. A császári pár a Monarchia hadseregének boszniai gyakorlata miatt érkezett a fővárosba, de céljuk között szerepelt a Habsburg-dinasztia megtépázott tekintélyének a helyreállítása is.

 

Ferenc Ferdinánd és felesége Zsófia hercegnő már 14 éve voltak házasok, amikor szarajevói útjuk során merénylet áldozatai lettek.  A pár tisztában volt az utazás veszélyeivel, hiszen miután 1908-ban Boszniát bekebelezte az Osztrák-Magyar Monarchia, a térségben mindennaposak lettek az uralkodói család ellen irányuló támadások.

A kettős gyilkosságot végrehajtó Gavrilo Princip társaival együtt ekkor már hetek óta szervezte a trónörökös megölését, amiben a Fekete Kéz titkos szerb katonai szervezet mellett a Narodna Odbrana – magyarul Egyesülés – is közreműködtek.

Gavrillo Princip a börtöncellájában (Fotó: Wikipedia)

A főhercegi pár látogatásának napján a merénylet először meghiúsult, ugyanis a pár autója alá dobott bomba későn robbant, így a sorban következő autóban utazók estek a támadás áldozatául.

„Polgármester úr! Idejövünk az ön városába látogatóba, s az embert bombával dobják meg! Ez megdöbbentő!”

– mondta Ferenc Ferdinánd, amikor tudomást szerzett az első merényletről.

Az elkövetőt, Nedjelko Cabrinovic-ot kézre kerítették, de még a kihallgatása közben a rendőrség egy második támadásról értesült. A császári pár autója éppen a katonai hadgyakorlatra tartott, amikor az eset történt. Mivel a sajtó nyilvánosságra hozta a haladási útvonalat, a merénylők kedvező lehetőséghez jutottak.

Az első támadás következtében biztonsági okokból megváltoztatták a pár konvojának útvonalát, viszont a sofőrök a nagy izgalom következtében az elsőre megbeszélt útvonalon vitték végig őket.

A hercegi párt az utcasarkon közvetlen közelről lőtték le, akik ezt követően nem sokkal életüket vesztették.

(Fotó: Wikipedia)

Az elfogott Principet életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtották, azonban 1918. április 28-án a cellájában tuberkulózisban elhunyt.

A merénylet után megindult rendőri nyomozás megállapította a szerb titkosszolgálati vezetők bűnrészességét. Emiatt súlyos politikai válság alakult ki, amelynek nyomán a Monarchia kormánya ultimátumot küldött a szerb kormánynak. Miután ők ezt nem fogadták el, egy hónappal a merénylet után  az Osztrák–Magyar Monarchia megtámadta a Szerb Királyságot. Egyre több európai ország szerette volna kivenni a részét a háborúból, ami

az első világháború kirobbanásához vezetett.

40 állam vett részt a történelem addigi legszélesebb körű háborújában, mely 17 millió emberéletet követelt. 1914. október 12-től 30-ig tartott Szarajevóban a merénylők bírósági pere.
Princip a per alatt elmondta, hogy tettét a szerb nép elnyomása motiválta. Vallomása során elmondta, hogy ő szerb nacionalista és hisz abban, hogy

az összes délszláv nemzet, Ausztriától függetlenül, valamilyen formában egyesülni fog.

A címlapfotó illusztráció.