×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Újabb transznemű versenyző indulhat a tokiói olimpián

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2015-ben változtatott a szabályzatán, mely így lehetővé tette a transznemű sportolók részvételét az olimpián női versenyzőként, amennyiben a tesztoszteronszintjük egy bizonyos küszöbérték alatt van.

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, az új-zélandi Laurel Hubbard – aki Gavin néven született, 2012-ig pedig férfiak között versenyzett – női versenyzőként vehet részt a a tavalyról ez év nyarára halasztott tokiói ötkarikás játékokon. A sportoló a női 87 kilogrammos súlyemelő kategóriában indul majd.

A döntés hatalmas felháborodást váltott ki, az esetre hevesen reagált több korábbi női olimpikon és feminista is, ellenezve a transzneműek indulását, kiállva a fair play mellett. Helytelenítette Hubbard versenyzését az egyik legismertebb transznemű híresség, Caitlyn Jenner is, aki férfiként, Bruce Jenner néven tízpróbában nyert aranyérmet az 1976-os montreali olimpián. Jenner véleménye szerint „egyszerűen nem igazságos, hogy a transznemű biológiai fiúk lánysportokban versenyezzenek”.

Hubbard a döntés kapcsán így  nyilatkozott: „Hálás vagyok a kedvességért és támogatásért, amelyet megannyi új-zélandi nyújtott nekem.”

De a sportolók és az egészségügyi szakemberek véleménye is megoszlik az ügy kapcsán, egy transznemű sportoló ugyanis sokak szerint hatalmas előnnyel indul az eltérő testfelépítése, csontozata és erőnléte miatt. Mások szerint a helyzet olyan, akár egy rossz  vicc.

Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága (USOPC) a napokban bejelentette, hogy engedélyezte Chelsea Wolfe kerékpárversenyző nevezését a tokiói ötkarikás játékokra szabad stílusú BMX versenyszámban – számolt be az Outsports című amerikai hírportál. Ez egy történelmi momentum Wolfe számára, ugyanis ő az első transznemű versenyzője az USA-nak, a pozícióért pedig keményen megküzdött. Wolfe úgy kvalifikálta magát, hogy megszerezte az ötödik helyet a világbajnokságon, azonban csak akkor versenyezhet az olimpián, ha két csapattársa közül az egyik kiesik. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) orvosi bizottsága 2003-ban dolgozta ki, milyen feltételek mentén indulhatnak transznemű sportolók az olimpián. A lista három alapvető elvárást tartalmazott: a sportolóknak át kellett esniük a teljes nemváltoztató műtéten, be kellett mutatniuk a nemváltást igazoló okiratokat, illetve a részvétel előtt két évvel a hormonkezelést is el kellett kezdeni. 2004 volt az első olyan olimpia, amelyen már transznemű sportolók is részt vehettek.

Ezt a szabályt 2015-ben módosította a NOB, figyelembe véve, hogy egyes országokban egyáltalán nem legális a nemátalakító műtét, ráadásul a beavatkozás kikényszerítése ellentmond az emberi jogokról alkotott elképzeléseknek. Az új irányelvek értelmében már nem kötelező a műtét: a sportolóknak elég nyilatkozniuk a nemükről, vállalva azt, hogy legalább négy éven keresztül nem változtatnak azon. A tesztoszteronszint maximumát 10 nanomol/literben határozták meg – írta az Eurosport.