×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A barna 50 árnyalatára színeznék át az amerikai nemzeti lobogót

 

Az Egyesült Államoknak új zászlóra van szüksége, Macy Gray amerikai énekesnő szerint ugyanis a jelenlegi „szakadt, elavult és legfőképpen megosztó”.

 

Az ötszörös Grammy-díjra jelölt művész véleménycikke ugyanazon a napon jelent meg, amikor Biden elnök aláírta az amerikai rabszolgaság végének emléknapját (Juneteenth) nemzeti ünneppé nyilvánító törvényt. Az afroamerikai művész írását természetesen nem hagyhatták szó nélkül a konzervatív körök, Donald Trump korábbi ügyvédje például egyenesen visszataszítónak találta.

Gray azzal érvelt a „zászlófrissítés” mellett, hogy az Old Glory (az Egyesült Államok zászlaja) szerinte már nem a konföderáció, hanem a rasszizmus szimbóluma:

Már nem képvisel mindenkit, egyáltalán nem helyénvaló, hogy tiszteletre kényszerítenek, miközben láthatóan a rasszizmust jelképezi. Itt az ideje egy új zászlónak.” – írta Gray, aki szerint az új lobogónak 52 csillagot kellene tartalmaznia, az új csillagpárnak pedig Puerto Ricót és Washingtont D.C.-t kellene képviselnie, ugyanis mindkét terület megérdemelné az államiságot.

Emellett azt is megszellőztette, hogy a jelenlegi jelkép fehér sávjai által képviselt tisztaság és ártatlanság óriási tévhit.

„Amerika nagyszerű és gyönyörű, azonban egyáltalán nem tiszta. A csíkok lehetnének törtfehérek vagy barnák, a csillagok pedig tükrözzék mindenki bőrszínét. Eljött az átalakulás ideje. Olyan jelképre van szükségünk, amely minden egyes embert képvisel ebben az országban.” – olvashatók Gray szavai.

A konzervatív pártiak nem késlekedtek a válaszukkal:

Jenna Ellis, aki Donald Trump, a korábbam hivatalban levő elnök ügyvédjeként tevékenykedett, Twitter- oldalán így reagált Gray véleményére: „Nem szeretek hencegni, de mi elég büszkék vagyunk arra a szakadt, régi zászlóra.”

A republikánus Lavern Spicer, aki tavaly Florida állam kongresszusi választásán is elindult, nem próbált meg köntörfalazni:

„Macy Graynek körülbelül 20 évvel ezelőtt volt egy slágere, azóta semmit nem csinált. Egyszercsak hirtelen előbújik a sötétből és azt mondja, utálja a zászlónkat. Ez megengedhetetlen.”

Gray a baloldal elkötelezettjeként évek óta aktívan támogatja az úgynevezett „progresszív ügyeket”. A 2020-as elnökválasztás előtt még egy koncerttel is kampányolt Joe Biden mellett.

A címlapfotó illusztráció.