Most is libabőrösek leszünk, ha halljuk, hogy biztatja a magyar csapatot Szalai Ádám a sorsdöntő meccs előtt

 

Elérkezett a várva várt nap, amikor végre újra a magyar válogatottnak szurkolhatunk a foci-Eb-n. Ráadásul mindezt Budapesten, a Puskás Arénában telt ház előtt, ahol a világ egyik legjobb csapata, a portugál válogatott és korunk futballzsenije, Ronaldo várja a mienket a kezdő sípszó előtt.

Érdemes felidézni, hogyan is jutott idáig a magyar csapat, mely nemcsak a pályán, hanem azon kívül is mindent megtesz a győzelemért. Kiváló példa erre a csapatkapitány Szalai Ádám, aki nemcsak a játékával vívta ki magának az elismerést.

Ahhoz, hogy a magyar válogatott öt év után ismét nagy tornán vehessen részt, előbb az izlandiak elleni tavaly novemberi meccset kellett megnyernie.


Az egész ország rendkívül nehéz helyzetben volt, hiszen a mérkőzés előtti napokban az egyre romló járványhelyzet miatt bevezették az éjszakai kijárási tilalmat, illetve számos szolgáltatás és üzlet zárt be.

Az izlandiak elleni, eredetileg telt házasra tervezett mérkőzést is

zárt kapukkal, üres lelátók előtt kellett megrendezni.

Az egész ország a tévé előtt ült és várta, hogy a válogatott egy kis örömöt és reményt adjon.

A mérkőzés előtt ráadásul pozitív lett a koronavírus tesztje Marco Rossi szövetségi kapitánynak, így nélküle kellett szembenéznie a mérkőzéssel a csapatnak.

Ilyen előzmények után állt ki társai elé az öltözőben Szalai Ádám és egy fantasztikus beszéddel tüzelte fel a csapatot.  Arról beszélt, hogy válogatottnak lehetősége van arra, hogy egy győzelemmel megváltoztassa azt, hogy mit is gondolnak majd az emberek utólag 2020-ról, hogy ne csak a járvány jusson majd eszünkbe.

„Ez egy lehetőség és egy öröm, hogy mindenkinek olyan munkája van, hogy egy mérkőzés alatt ezt az egész évet meg tudjuk változtatni” – mondta Szalai, aki hangsúlyozta, hogy a tévé előtt ülő összes magyarért, felemelt fejjel kell küzdeniük, akár egy gladiátornak.

„Ma bármi történik, nincs fáradtság! Hajrá Magyarország!”

– kiabálta, a végén már az egész csapattal együtt.

Szalai Ádám beszéde az alábbi videóban 2:24-től tekinthető meg.

A végeredmény ismert: az első félidőben ugyan még Izland vezetett, de a meccs végén Loic Nego és Szoboszlai Dominik megfordította a meccset, kijuttatva ezzel a válogatottat az Eb-re.

Így jutottunk el a mai napig, amikor már szinte korlátozások nélkül szurkolhatunk újra Marco Rossi csapatának és bízhatunk az újabb bravúrban.


Szalai Ádám beszéde az M4 Sport Zaj a Csendben című dokumentumfilmjében is látható, amely ide kattintva megtekinthető (a beszéd 1 óra 26 perc 50 mp-től kezdődik).

A Magyarország–Portugália mérkőzés 18 órakor kezdődik a Puskás Arénában. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti, de a hirado.hu-n és az M4sport.hu-n is követheti majd az összecsapást.

A címlapfotó illusztráció.