×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Védett meggyőződésnek minősülnek a nemek kritikus nézetei egy brit fellebbviteli bíróság szerint

 

Az Egyesült Királyságban egy bírói testület úgy döntött, hogy védett filozófiai meggyőződésnek nyilvánítja Maya Forstrater brit adószakértő nagy felháborodást kiváltó nyilatkozatát a transzneműekkel kapcsolatban – számolt be a The Guardian. Forstrater 2019-ben veszítette el állását a Globális Fejlesztési Központnál, miután óriási vita alakult ki egy Twitter-bejegyzése kapcsán, mely szerint a transzneműek nem változtathatják meg a biológiai nemüket.

 

Forstratert azzal vádolták, hogy véleménye – amely ellenzi a nemek elismeréséről szóló törvény (GRA) reformjára vonatkozó kormányzati javaslatokat, amelyek lehetővé tennék, hogy az emberek egy adott nemként azonosíthassák magukat – sértő, diszkriminatív és egyáltalán nem méltó egy demokratikus társadalomhoz.

Az adószakértő még 2019-ben, elbocsátása után jogi eljárást kezdeményezett, de a munkaügyi bírósági perben nem járt sikerrel. Idén áprilisban Forstater a munkaügyi fellebviteli bírósághoz (EAT) fordult az ügyben. A bíróság helyt adott a fellebbezésnek, mondván, hogy a bíróság hibát követett el, amikor Forstater nézeteit kritizálta. A bírói indoklás szerint, ahogyan az élettársi kapcsolatok jogi elismerése által egy személy nem veszíti el azon jogát, hogy úgy gondolja, hogy a házasság csak heteroszexuális párok esetében alkalmazható, a nemek elismeréséről szóló törvény értelmében egy transznemű személynek is joga van azt gondolni, hogy az ő kívánt neme a valódi.

Mindkét nézet sokak számára lehet sértő, de ezeket egy pluralista társadalomban el kell tűrni. Ettől függetlenül azonban még mindig elítélendő a transznemű személyek büntetlen félrekezelése.

A testület szerint csak a nácizmushoz vagy totalitarizmushoz köthető nézetek méltatlanok a véleménynyilvánítás és a gondolatszabadság védelmére.

Forstater az ítéletről elmondta: „Ez nem mások szabadságának elítéléséről szól. Bármely nemi identitással kapcsolatos meggyőződés és hiánya is egyaránt védelmet élvez az egyenlőségi törvény értelmében. Senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy olyan hitet gyakoroljon, amit nem akar. Az ítélet azt jelenti, hogy a szervezeteknek mostantól át kell gondolniuk, hogy a transzjogi szervezetek által támogatott politikáik nem diszkriminálják-e a nemi szempontból kritikus nézeteket valló embereket.”

A Globális Fejlesztési Központot támogató Bates Wells ügyvédi iroda munkatársa, Louise Rea „aggasztónak” nevezte a testület döntését, szerinte a mások alapvető jogaival ütköző meggyőződés nem élvezhetne védelmet.

A címlapfotó illusztráció.