Az a felejthetetlen bordeaux-i este: Magyarország kettő, Ausztria nulla

 

Hazai szurkolók ezrei várják, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 2021. június 15-én megkezdje a szereplést a tavalyról elhalasztott Európa-bajnokságon a budapesti Puskás Arénában. Öt éve egy nappal korábban, 2016. június 14-én hasonlóan frenetikus volt a hangulat, akkor a csapat szintén az első mérkőzésén lépett pályára a franciaországi Eb-n és győzte le az osztrák válogatottat Szalai Ádám és Stieber Zoltán góljával 2-0-ra. Nem túlzás, ha azt mondjuk, a bordeaux-i összecsapás mindenki számára emlékezetes marad.

 

Az öt évvel ezelőtti labdarúgó-Európa-bajnokságon nyújtott teljesítmény a magyar futball szempontjából egyfajta újjászületéssel bírt. A sporteseménynek otthont adó ország nagyvárosait pár hétre elözönlő drukkerek között a magyarok is ott voltak, ilyesmire hosszú évek óta nem volt példa, hiszen az 1986-os mexikói világbajnokság után ezidáig nem jutott ki nagy tornára a válogatott.

2010-től aztán Egervári Sándorral egy új fejezet kezdődött a magyar labdarúgásban. Fokozatosan épültek be az új játékosok, a válogatott lépésről lépésre fejlődött. Négy évvel később Dárdai Pál vezetésével a csapat játéka megszilárdult, mérkőzéseire a fegyelmezettség, szervezettség, precizitás és az önbizalom volt jellemző. Edzéseinek tempója, motiválási módszere újdonságot jelentett a hazai futballban. Távozása után a korábban sportigazgatónak kinevezett Bernd Storck kezébe került a kormányrúd, a csapat játéka pedig sokkal bátrabbá, kezdeményezőbbé vált. A franciaországi Eb selejtezőjében harmadik helyen végzett a nemzeti alakulat, kiharcolva a pótselejtezőn való részvételt, amelyet a norvégok elleni kettős győzelemmel sikerrel vett, így

1972 után újra Európa-bajnokságon, 30 év elteltével pedig nagy tornán szerepelhetett.

„Sokat nem igazán beszéltem a osztrák meccs előtt, annyira izgultam. Nehéz volt felfogni, hogy 44 év után lehetek azon szerencsések egyike, aki ott lehet egy ilyen eseményen, kapitányként pedig az én buzdító szavamra állunk össze, megyünk ki és hallgathatjuk a Himnuszt” – mondta az M4 Sport Régi nyár című saját gyártású filmjében Dzsudzsák Balázs, a válogatott akkori csapatkapitánya.

2016. június 14-én a magyar szurkolók ellepték a bordeaux-i utcákat, izgalomtól fűtve, türelmetlenül várták az összecsapást. Az, hogy a csapat Eb-n szerepelhetett, talán még a mérkőzés kimenetelénél is jobban érdekelt mindenkit. Egy esetleges győzelem azért természetesen a továbbjutási reményeket is felébreszthette volna a magyar szívekben. A két csapat ezt megelőzően 11-szer találkozott egymással, ezeken hat magyar győzelem, négy döntetlen és csupán egyetlen osztrák siker született.

A bordeaux-i stadionban már a mérkőzés előtt euforikus hangulatot teremtettek a szurkolók (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

A nyugati szomszédok abszolút sérülés nélkül készülhettek a meccsre, legjobbjaikkal álltak fel, a magyaroknál Lovrencsics Gergő megsérült, emiatt Németh Krisztián került be a bal oldalra. Elöl Szalai Ádám kapott lehetőséget, szokás szerint egy igazi középcsatárral állt fel a csapat. A mérkőzés elején bekezdtek az osztrákok, fél perccel a kezdősípszó után kapufát lőttek. A szerencse viszont már elejétől a magyarok pártjára állt. Adódtak helyzetek mindkét oldalon, de az osztrákok nagyon semmivel sem voltak jobbak ellenfelüknél, akik nagyon szervezetten játszottak, amikor pedig kicsit melegebbre fordult a helyzet, Király Gábor hálóőr biztosított. A szünetre egyértelműen Bernd Storck alakulata mehetett nyugodtabban.

Király szintén a Régi nyár című filmben idézte fel a félidőben az osztrákok körében uralkodó mentális viszonyokat: „Elveszítették az önbizalmukat, látták, hogy erősebbek vagyunk, mint azt hitték. Mi pedig a második félidőre nagyon higgadtak tudtunk maradni, gyakorlatilag nem volt olyan fázis, amikor az ellenfél fogást találhatott volna rajtunk.”

A második játékrész elején jobban nyomtak a piros-feketék, de azt az időszakot is sikerült túlélni, majd jött Dzsudzsák hatalmas lövése, amelyet szögletre tornázott ki az osztrák kapus. Nem sokkal később kiderült, hogy ez a helyzet volt a vihar előtti csend, hiszen a 62. percben egy szépen megkomponált akció végén Szalai Ádám talált be, megtörve ezzel 550 napja tartó góltalanságát a nemzeti csapatban.

A 62. percben megtört a gólcsend, Szalai becsúszva szerezte meg Magyarország első gólját 30 év után nagy eseményen (Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg)

„Akkor szabadultak fel bennem az érzelmek. Az első gondolatom az volt, hogy minél gyorsabban oda kell jutnom a szurkolókhoz. Együtt akartam osztozni velük azon, amire mindannyian nagyon régóta vártunk” – emlékezett vissza a gólja utáni pillanatokra Szalai.

Szinte még le sem csengett a gólmámor, egy szabálytalanságot követően tíz emberre fogyatkoztak az osztrákok.

„Amikor megláttam, hogy a bíró felmutatja a piros lapot, onnantól biztos voltam benne: ezt a meccset már senki sem veheti el tőlünk.” – mondta az M4 Sportnak a válogatott támadója, Németh Krisztián.

Ahogy teltek az értékes percek, a nyugati szomszédok kétségbeesetten próbálták legalább a döntetlent kiharcolni, de egyre jobban szétestek, az emberhátrány teljesen lenyomta őket. A magyar alakulat kedvére kontrázhatott, de helyzetig nemigen jutott. Három perccel a rendes játékidő vége előtt aztán Ausztria mindent vagy semmit alapon teljesen kitámadott, amiből Priskin Tamás kiugratta a saját térfélről induló Stieber Zoltánt, aki az osztrák tizenhatosig futott, majd finom mozdulattal alábökött a labdának.

A mindent eldöntő találat. Stieber Zoltán remekbe szabott befejezése a 87. percben. Robert Almer osztrák kapus csak nézte, ahogy a kapuba pattan a labda (Fotó: MTI/EPA/Fehim Demir)

„Az a rövid pillanat egy örökkévalóságnak tűnt, hogy most akkor mi lesz, bemegy, vagy nem megy be, de aztán a végén jött a gól és mindenki örült” – idézte fel a második találat pillanatát Gera Zoltán középpályás.

A fennmaradó nyolc percben a lélektani hátrány teljesen lesújtotta Ausztriát, Magyarország így 30 év után nyert meccset újra nagy futballtornán, 44 év elteltével Európa-bajnokságon. Az európai sajtóban sem maradt szó nélkül a bravúros teljesítmény:

Ahogy az angol Telegraph napilap fogalmazott: „Szalai Ádám és Stieber Zoltán második félidei góljával Magyarország ledöbbentette a magasan rangsorolt osztrákokat.”

A szintén angol Guardian viccesre vette a figurát: „Szalai visszatért a gólszerzéshez. Most fordult meg a szerencséje annak az embernek, aki a sikeres pótselejtező után vagy 200 embert hívott meg pálinkára.”

A francia Le Figaro „az Eb első meglepetésének” nevezte a mérkőzést, majd hozzátette: „Az álmok elérhetőek”.

Olaszország vezető sportnapilapja, a Corriere dello Sport szerint a magyarok rendkívül bátor futballal győzték le az osztrák csapatot, amely a selejtezősorozatot többek között a svédek és az oroszok előtt veretlenül nyerte meg.

A Frankfurter Allgemaine Zeitung a gólszerzőket méltatta: „Két Bundesliga-játékos vezette győzelemre Magyarországot. Szalainak és Stiebernek nehéz napjai voltak a német élvonalban, de nem úgy az Európa-bajnokságon.”

A címlapfotó illusztráció.