×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Gendersemlegességre biztat a Google

 

A techóriás felhasználóit a „nemi szempontból semleges” nyelv használatára ösztönzi a legújabb Google Dokumentumok frissítésében.

2020-ban új frissítéssel jelentkezett a Google, melyben arra ösztönözték a fejlesztőket, hogy kerüljék a „felesleges nemek szerinti nyelv” használatát a dokumentációikban. Nemrégiben bejelentette a techóriás, hogy erőfeszítéseit megduplázva a felhasználókat is arra biztatja, hogy a „nemi szempontból semleges” nyelvet használják – írja a The Economist.

Az olyan szavakat kívánják lecserélni, mint például a „chairman” vagy a „policeman” melyek angolul az „elnök”, és a „rendőr” szót jelentik, és benne van a „man” azaz „férfi” szó. A Google Dokumentumok népszerű ingyenes szövegszerkesztő szoftver ezeket hamarosan eltávolítaná, és helyettük olyan opciókat kínálna fel, mint például a „chair person” vagy a „police officer”, melyek jelentése „elnöki személy, illetve „rendőrtiszt”, ezzel teljesen elhagyva a „felesleges nemek szerinti nyelvet”. Javaslatokat tettek továbbá még a „man-hour” azaz emberóra (az átlagos munkás által egy óra alatt elvégzett munka mennyisége) helyett, „person-hour” azaz csak a személyi óra kifejezést lehessen használni.

A Google bejelentésében azt is hozzátette, hogy más stilisztikai javaslatokat is bevezet, a passzív hang vagy a „sértő nyelv” elkerülése érdekében, azonban a vállalat még nem határozta meg, hogy mi tekinthető „sértőnek”.

Annak ellenére, hogy ezek nem tartoznak ugyanabba a kategóriába, mint a helyesírási hibák vagy a nyelvtani rendellenességek, a cégek egyre inkább elfogadják, hogy a „szexista nyelv” problémát jelent. Valamennyi nagyvállalat egyre nagyobb nyomás alatt van, hogy ne csak eladják termékeiket, hanem hogy állást is foglaljanak a mindennapi kérdésekben.