Szivárványos zászlók lephetik el a Pentagon bázisait

 

A Pentagon felülvizsgálja a tavaly bevezetett irányelvet, amely korlátozza, hogy milyen zászlókat lehet kitűzni a katonai bázisokon. Egyelőre még semmi sem dőlt el, az ügyben még nem született döntés, mivel bármilyen változtatás azt eredményezheti, hogy a katonai létesítményeken zászlók és szimbólumok tömkelege jelenik meg.

A felülvizsgálatra pont júniusban kerül sor, amikor szeret a világban a Pride felvonulásokat tartanak. Ha változtatnak a jelenlegi politikán, az lehetővé teheti a szivárványos Pride-zászló kitűzését a Pentagon különböző bázisain.

Egyelőre még semmi sem dőlt el, az ügyben még nem született döntés, mivel bármilyen változtatás azt eredményezheti, hogy a katonai létesítményeken zászlók és szimbólumok tömkelege jelenik meg – olvasható a CNN cikkében.

 „Az igazság az, hogy még nem született döntés. Ez a kérdés túlmutat a Pride zászló kitűzésének kérdésen

– mondta egy magas rangú tisztviselő az esetleges változtatásokról. A megbeszélésekben Lloyd Austin védelmi miniszter jogi munkatársai is részt vesznek – tette hozzá.

A jelenlegi irányelv amelyet tavaly júliusban vezetett be Mark Esper, a Trump által kinevezett korábbi védelmi miniszter, része volt annak a törekvésnek, amely arra irányult, hogy a tavaly nyári faji feszültségek közepette betiltsák a konföderációs zászló és más potenciális gyűlöletszimbólumok megjelenését a bázisokon.

Az egyik lehetséges megoldás ez ügyben az lehetne, ha a zászlókra és a szimbólumokra vonatkozó szabályt úgy módosítanák, hogy az kifejezetten a szivárványzászlóra vonatkozzon,

ahogyan azt az amerikai külügyminisztérium is tette áprilisban. Antony Blinken külügyminiszter ugyanis engedélyt adott az amerikai diplomáciai kirendeltségek számára, hogy a szivárványzászlót ugyanazon a zászlórúdon lobogtassák, mint az amerikai zászlót.

A CNN cikkéből az viszont nem derül ki világosan, hogy a Pentagon által végzett felülvizsgálat foglalkozna-e a Black Lives Matters zászlók nyilvános kitűzésnek engedélyezéséről.


Eközben óriásit hibázott Joe Biden és Kamala Harris?

Kamala Harris, az Amerikai Egyesült Államok alelnök úgy tűnik nem érti pontosan egyik nemzeti ünnepük, a Memorial Day lényegét. Ez egy hétvégi Twitter bejegyzéséből derül ki, amelyben azt üzente az amerikaiaknak, élvezzék a hosszú hétvégét. A bejegyzésével az a probléma, hogy Memorial Day-en azaz, a megemlékezés napján az Amerikai Egyesült Államok szolgálatában elhunyt katonákra emlékeznek meg. Nem meglepő tehát, hogy Kamala Harris tweetje sok emberben felháborodást váltott ki – olvasható  a Must Read Alaska hírportálon.

Nemcsak Kamala Harris, hanem Joe Biden amerikai elnök is hasonló hangvételű tweetet osztott meg a közösségi médiafelületen. „Maradjatok lazák ezen a hétvégén, emberek" – írta az elnök egy fotó mellé, amelyen éppen fagylaltot eszik.

A bejegyzését azóta Kamala Harris és Joe Biden is eltávolította. Helyette olyan bejegyzéseket tettek közzé, amelyeken az elhunyt katonákról emlékeznek meg.

A címlapfotó illusztráció.