Szellemváros lesz Tokió az olimpia idején?

 

Visszahúzódóban van a járvány Japánban, de a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbítása mellett döntött. Emiatt egyre többen javasolják az olimpia törlését, a japán szervezők és a kormány azonban továbbra is biztonságos körülményeket ígér. Az aktuális érvekről és ellenérvekről Kiss Gábor István élőben számolt be Japánból az M1 Ma reggel című műsorában.

 

A rendező országban az előző hetek eredményeihez képest javulás észlelhető, a tendencia tíz napja folyamatos, mondhatni csökkenőben van a járvány. Ennek ellenére a napi fertőzöttek száma 2–4 ezerre tehető, ami ázsiai mércével mérve még mindig magasnak számít.


A beoltottság továbbra is a nagyon alacsony mértékű, az oltás mindkét dózisát egyelőre az ország lakosságának 2–3 százaléka kapta meg, ennek legfőbb oka az emberi erőforrás hiánya, kevés a rendelkezésre álló egészségügyi dolgozó.

Mindezek fényében a kormány úgy határozott, hogy június 20-ig meghosszabbítja a járványügyi intézkedéseket, amelyek értelmében
az éttermeknek továbbra is korábban kell zárni, alkoholt nem szolgálhatnak fel, a rendezvényeket pedig legfeljebb 5 ezren látogathatják.

Hiába járt le az olimpia törlési határideje, még mindig többen követelik a világesemény törlését. Valódi joga a rendezés megszüntetésére viszont csak NOB-nak van, Japánt pedig szerződéses kötelezettség köti a megvalósításhoz.

„Pár nappal ezelőtt a japán Doktorok Uniójának elnöke szólalt fel a rendezés ellen, elmondása szerint az egészségügyi helyzet veszélyesebb, mint egy szigorú szabályok között megtartott sportesemény. Az olimpia egyik szponzora, az Asahi Shimbun napilap egy szerkesztőségi állásfoglalásban jelentette ki, hogy nem támogatja a megvalósítás tervét, tehát ez az ellenérv már egy olimpiai partner hangján szólal meg. Nagy hátráltató tényező az is, hogy nemrég az Egyesült Államok Japánt az utazásra nem ajánlott kategóriába sorolta” – mondta Kiss Gábor István.

A Japán kormány ezzel szemben továbbra sem látszik meginogni az erősödő negatív visszhangok nyomására sem. A legfrissebb hírek szerint a tesztversenyek jól haladnak, az eddig lezajlott 12 eseményen egyetlen fertőzést azonosítottak, az atléták betartják a szigorú szabályokat.

A NOB közlése szerint az atléták 80 százaléka beoltottan érkezik majd az olimpiai faluba, jövő héten pedig már az első delegáció landol Tokióban, tehát két hónappal a kezdés előtt nagyon úgy néz ki, lezajlik a sportesemény.

Szabados Gábor sportközgazdász elmondta, Japánnak országszinten érdeke a rendezés, hiszen óriási pénzeket öltek a létesítményekbe, az infrastruktúrának pedig legfőképp akkor van értelme, ha meg is tudják mutatni. A szakember szerint a játékok PR hatása elhanyagolható lesz:

„A járvány kétségkívül elviszi a fókuszt. Az esemény üzenete a koronavírusról szól majd. A nézők hiánya miatt egy jelentős nemzetgazdasági kieséssel is számolnia kell Japánnak. A jó hír, hogy az infrastrukturális hatás, amely a legjelentősebb egy olimpia szempontjából, megmarad. A televíziós közvetítések nézettsége nagyobb lehet az átlagnál, hiszen sokaknak hiányzik már egy nagyszabású sportrendezvény. Az időeltolódás miatt akadhatnak csak gondok a nézettséggel, de összességében azt hiszem sokan lesznek kíváncsiak Tokióra” – zárta le Szabados Gábor.

a címlapfotó illusztráció