Félresikerült injekciók, használhatatlan vakcinák, túladagolások – oltásbakik a nagyvilágból

 

Egyre több emberi hibáról, mulasztásról hallani mostanság az oltásprogramok kapcsán a világon. Nem megfelelő vakcinatárolás, oltóanyagcsere, helytelen beadási technika, csak hogy párat említsünk. A legtöbb eset szerencsére nem járt súlyos következményekkel, de előfordult, hogy emiatt az oltások is szüneteltek.

Idén januárban Svédországban az oltóanyag helytelen tárolása miatt öt régióban ideiglenesen szüneteltetni kellett az oltási programot, mert hiba csúszott az egyik vakcinatípus tárolásába a szállítás során. Az egészségügyi tisztviselők adatai alapján körülbelül 2100 adag Moderna vakcináról volt szó, amely a nem megfelelő hőmérsékleten való kezelés miatt használhatatlanná vált.

A legnagyobb problémát mégis az jelentette, hogy az oltóanyagból viszont mintegy ezret már beadtak, méghozzá az egészségügyi dolgozóknak, akiket később üzenetben értesítettek az incidensről. A svéd közegészségügyi ügynökség a Modernát forgalmazó Apoteket AB svéd gyógyszertárral közösen indított vizsgálatot az ügyben.

Tárolási hibával Németország is megküzdött az elmúlt hónapok során. Fél éve a német lakosság körében is nagy port kavart, amikor kiderült, hogy néhány dél-németországi, bajor oltóhelyen kétségek merültek fel arra vonatkozóan, hogy a szállítás során megfelelő hőmérsékleten voltak-e tárolva a beérkezett ampullák.

Christian Meissner, Lichtenfels városnak és körzetének egészségügyi elöljárója szerint ez egyáltalán nem volt biztos. A helyi sajtó körülbelül ezer érintett fioláról értesült, amelyek mindegyike használhatatlanná vált a figyelmetlenség miatt.

Míg az ország déli részén bizonyos számú oltás kimaradt, addig Észak–Németországban túladagolás árnyékolta be az oltási kampányt. Stralsund városában nyolc idősotthoni alkalmazott emberi mulasztás miatt az ajánlott dózis csaknem ötszörösét kapta meg. Négyüket  influenzaszerű tünetekkel szállították kórházba.

Stefan Kerth, a Vorpommern-Rügen körzet egészségügyi elöljárója elnézést kért az esetért, majd hozzátette, a kórházba szállítottak állapota nem súlyos. Ennek ellenére ez a félrelépés biztosan nem tette népszerűbbé a nyugati ország egészségügyi rendszerét.

Nemrég Olaszországban egy nővér figyelmetlenségből 6 adag oltóanyagot adott be egy 23 éves páciensnek a toszkánai Massában. Miután a hiba kiderült, a beteget 24 órás megfigyelés alá helyezték. A helyi egészségügyi központ igazgatója szerint folyadékot és gyulladáscsökkentő gyógyszereket kapott, mellékhatások azonban nem jelentkeztek nála.

A Pfizer vakcina esetleges mellékhatásait elemző tanulmányokban nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a dózis akár ötszöröse is veszélyes lenne. Dr. Tommaso Bellandi, a toszkán egészségügyi hatóság betegbiztonsági igazgatója elmondta: a baleset figyelmetlenségből történt.

Sokakat megdöbbentett, amikor kiderült, hogy számos franciaországi egészségügyi központban a szúrás technikájával vannak problémák. A közösségi oldalakon nemrég olyan fotók jelentek meg, amelyeken egyértelműen látható, hogy az egészségügyi dolgozók nem a Pfizer által előírt technikával adják be az oltóanyagokat a pácienseknek.

Az amerikai vállalat utasítása szerint az injekciót merőlegesen, egyenesen az izomba kell szúrni. Ennek ellenére a felvételek tanúsága szerint a legtöbben újjal összefogják a bőrt, majd a bőrszövetbe fecskendezik az oltóanyagot, eközben a tűt nem merőlegesen, hanem megdöntve juttatják be a bőrbe – ez az eljárás a bőr alá adandó injekciók esetében előírt.

A francia orvosok egy része szerint a helytelen technika miatt fennállhat az alacsony mértékű immunizáció veszélye.

Korábban beszámoltunk arról is, hogy az osztrák ügyészség vizsgálatot indított egy doktornő ellen, akinek irányítása alatt 175 adag koronavírus elleni oltóanyagnak veszett nyoma az ausztriai Villachban. A hatóság viszont bizonyíték hiányában kénytelen volt lezárni a nyomozást.

A németországi Friesland tartományban található Schortensben pedig egy nővér sóoldattal töltött fel hat fecskendőt a Pfizer–BioNTech vakcinája helyett, mivel az oltás előkészítése közben elejtette az oltóanyagot tartalmazó fiolákat, azok összetörtek, mulasztását pedig így akarta titokban tartani. A nagyot hibázó dolgozót azonnal elbocsátották.

 

a címlapfotó illusztráció