„Köszi, Boris!” – üzenték az arcátlan embercsempészek a brit kormányfőnek

 

Az északnyugat-franciaországi Calais-ban székelő bűnözői csoportok vezetői szerint a brit kormány intézkedései az illegális tengeri bevándorlás visszaszorítására csak arra voltak jók, hogy tovább tömjék az embercsempészek zsebeit a mindenre elszánt migránsok pénzével. Az áldatlan állapotokról oknyomozó riportban számolt be a The Guardian.

Annak ellenére, hogy a Boris Johnson vezette brit kormány mintegy 33,6 millió fontot (13,75 milliárd forint) szán az adófizetők pénzéből a La Manche-csatornán zajló illegális migráció kontrollálására, idén tovább nőtt a Nagy-Britanniában partra szállt menekültek száma. Az előrejelzések szerint ebben az évben akár 25 ezer migráns is eljuthat az Egyesült Királyságba a tengeren keresztül – számolt be a Breitbart hírportál.

„Köszönjük Boris (Johnson) kormányának, hogy teletömi a zsebünket!” – kérkedett az egyik calais-i embercsempész a riportban.


 

Egy korábban a franciaországi Dunkerque-ben tevékenykedő kurd embercsempész, Zoran a The Guardiannak elmondta: „Az embercsempészek mindent tudnak a határellenőrzésről, ez a munkájuk. Tehát amikor fokozzák a biztonságot, a csempészek még okosabbak és erősebbek lesznek. Néhányan közülük korábban a rendőrségnél dolgoztak, így bármit megúszhatnak, ha együttműködnek a rendfenntartó erőkkel”.

Zoran állítása szerint azért lépett ki az emberkereskedő hálózatból, mert „az erőszak egyre durvább, és mert a maffiacsoportok egyre erősebbek lesznek”. Hozzátette: „Ez már túl sok volt nekem”.

Zoran szerint a csempészek munkája még jövedelmezőbb lett, amióta fokozták a határellenőrzést Nagy-Britannia déli partvidéke és Franciaország északnyugati csücske között.

„A maffiafőnökök 2014-ben még csak pár száz eurót számoltak fel, de amikor eljöttem onnan (tavaly év végén), már 4-5000 eurót gomboltak le ugyanazért az átkelésért”

– mondta a korábbi embercsempész.

Egy másik volt emberkereskedő szerint a brit adófizetők pénzéből eddig a tengeri útvonalak biztonságának fokozására költött mintegy 100 millió font (kb. 42 milliárd forint) csak még jobban bebetonozta az embercsempész bandák hatalmát.

 „Az árak a biztonsági kiadások minden egyes újabb ütemével emelkedtek” – mondta. „A határon növekvő akadálypálya önmagában lehetetlenné tette az átkelést a migránsok számára. Ez vonzotta a maffiacsoportokat, akik tanulmányozták az intézkedéseket, és utat találtak a megkerülésükre, tudván, hogy az elszánt afrikaiak, ázsiaiak készek bármennyit fizetni az átkelésért.

Becslések szerint Franciaországban jelenleg körülbelül száz önálló embercsempész banda működik.

Azok a migránsok, akik nem tudnak fizetni az embercsempész kartelleknek, gyakran rabszolgaként kell, hogy dolgozzanak Nagy-Britanniában, ameddig vissza nem fizetik az adósságukat. A brit szociális igazságügyi központ tavaly júliusi jelentése szerint Nagy-Britanniában legalább 100 ezer ember dolgozott rabszolgaszerű körülmények között. Közülük csaknem tízezren dolgoznak Leicesterben a textiliparban.

A címlapfotó illusztráció.