A pálya hőse, az utca réme (IV. rész) – Ugueth Urbina, akinek a karrierjét sikerült porrá égetnie

 

Ami sokak számára a megváltást, a szegénységből és rossz társaságból való kitörést jelenti, az másoknak mázsás súlyként nehezedik a vállára. A magasból egyik pillanatról a másikra mélybe zuhanó sportolók sokszor nem tudnak megbirkózni a hírnévvel, a hirtelen jött pénzzel, a sérülések okozta maradandó fájdalmakkal vagy egy családtag elvesztésével, és hosszan tartó gyötrelmüknek végül mások lesznek áldozatai. Phillip Adams egykori amerikai futballista tragikus gyilkossági ügye kapcsán a hirado.hu összeállításában azokat a játékosokat veszi górcső alá, akik a pálya hőseiből az utca rémei lettek.

 


Cikksorozatunk első részét itt olvashatja el.

Cikksorozatunk második részét itt olvashatja el.

Cikksorozatunk harmadik részét itt olvashatja el.


Phillip Adams egykori profi amerikai futballista nemrég 20 lövést leadva öt ember életét oltotta ki. Az áldozatok között volt kezelőorvosa, Robert Leslie, annak felesége, Barbara, valamint két unokájuk, a kilencéves Adah és a mindössze ötéves Noah is.

Szemtanúk szerint Adams a lövöldözés után szülei otthonába menekült, ahol a rendőrség tájékoztatása szerint kiérkezésük után öngyilkos lett. Apja és ügynöke is a futballt vádolja amiatt, hogy elvesztette az eszét.

De nem Adams volt az egyetlen, aki a pályafutása után démonokkal küzdött. Az összeállításunkban szereplő egykori sikeres sportolók mind rossz útra tértek, hiába voltak adottak a körülmények egy jobb, gondtalan életre.

Ugueth Urtaín Urbina Villarreal (Major League Baseball)

Ugueth Urbina kétszeres All-Star dobó (pitcher), aki tizenegy szezont húzott le az amerikai profi baseball-ligában (MLB), és Florida Marlinsal megnyerte a 2003-as World Seriest. Egy venezuelai játékos, aki a kisebb bajnokságokból kitörve egészen a sportág csúcsáig, az MLB-ig vitte. Kisgyerekek milliói akartak rá hasonlítani, egészen 2005-ig, amikor kiderült, a való életben korántsem az a hős, mint akit emberek milliói követhettek hétről hétre a tévében.

Urbinát 2005. november 7-én gyilkossági kísérlet vádjával tartóztatták le Venezuelában egy október 16-án történt eset miatt. Az egykori – akkor még aktív – baseballjátékos a vádak szerint csoportba verődve, machetével hadonászva támadta meg a birtokán dolgozó öt mezőgazdasági munkást, miután azok állítása szerint ellopták a kézifegyverét.

A venezuelai exjátékos és bandája nem állt meg a sima „csihi-puhinál”. Benzinnel locsolták le áldozataikat azzal a szándékkal, hogy felgyújtsák őket. Mind az öt munkás megsebesült,

néhányan vágásokkal a testükön „úszták meg” a támadást, míg az egyikük a hátán és a jobb karján szenvedett égési sérüléseket

számolt be akkoriban az eseményekről a rendőrség közleményére hivatkozva a Fox News.

Urbina, aki tizenegy szezon alatt a Montreal Expos, a Boston Red Sox, a Texas Rangers, a Florida Marlins, a Detroit Tigers és a Philadelphia Phillies csapatokban is pályára lépett az MLB-ben, tagadta, hogy részt vett volna a támadásban.

Nem túl acélos alibije szerint az eset idején épp az igazak álmát aludta a házban, mit sem sejtve a leszámolásról, ami a kertben zajlott.

A bíróságon az öt áldozat vallomásaival szemben a venezuelai baseballsztár állításai nem nyertek bizonyosságot, ezért 2007. március 28-án tizennégy év hét hónap börtönbüntetésre ítélték gyilkossági kísérlet miatt. Urbina jó magaviseletéért hét és fél év szabadságvesztés után, 2012 decemberében szabadult, és nem sokkal később már újra a pályán jeleskedett, igaz, ehhez 38 évesen oda kellett visszatérnie, ahol elkezdte.

A venezuelai baseball-bajnokságban a bemutatkozása előtt azt mondta, börtönbüntetése után „sokkal érettebbnek érezi magát”, és alig várja, hogy újra az Egyesült Államokban játszhasson. Előbbi talán igaz, utóbbi azonban nem valósult meg.