×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már a Frontexszel sem elégedettek a bevándorlást támogató körök

 

Dánia elsőként kezdte meg a szír bevándorlók hazaküldését, ez azonban nem tetszik az álcivil szervezeteknek, a folyamat leállítását követelik. Az Európai Unió határvédelmi szerve, a Frontex pedig végzi a feladatát, és ez szintén egyre kevésbé tetszik a migráció támogatóinak.

Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt a migrációval kapcsolatos fejleményekről.

Az álcivil szervezetek a Földközi-tengeren hajókkal szállítják az olasz partokra a migránsokat. A szakértő szerint évek óta látható ez a jelenség, annak ellenére, hogy az olasz és a líbiai kormány közötti egyezmény szerint a kimentett embereket automatikusan vissza kellene vinni Líbiába.

A bajba került emberek megmentése mindenképpen indokolt, azonban itt nem erről van szó. Hangfelvételek alapján az álcivil szervezetek rádión egyeztetnek az emberkereskedőkkel a migránsok átvételéről.

Janik Szabolcs szerint bár az olaszországi ügyészi vizsgálatoknem igazolták ezt a vádat igazolni, de annyira jól szervezettnek tűnik a migránsok átvétele, hogy nehéz elképzelni, hogy ne legyen kommunikáció a résztvevők között.

Az ilyen fajta szervezett szállítást a határok megvédését kívánó európai közösség semmiképpen nem támogathatja. Ráadásul a Líbiából érkezők többsége szubszaharai országokból indul, ahol nincsenek életveszélyben. Tehát az érkezők Afrikán keresztül több ezer kilométert utazó illegális migránsok, és nem menekültek.

„Jól látszik, hogy ez egy komplex és bonyolult probléma ahhoz, hogy színtisztán emberjogi kérdéssé minősítsük”

– hangsúlyozta a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese.

Az álcivil szervezetek az ENSZ-hez fordultak. A líbiai parti őrséget és az európai határvédelmi szervet, a Frontexet hibáztatják és teszik felelőssé azért, ha emberek fulladnak a Földközi-tengerbe.

Annak ellenére kritizálják a Frontexet, hogy a szervezet az elmúlt években több mint félmillió ember életét mentette meg a Mediterráneumban.

Ráadásul a határvédelmi szervezet méretét is folyamatosan növelik, és az utóbbi időben már a bevándorlók hazaküldésében is besegít a tagállamoknak.

Janik Szabolcs szerint ezért különösen érdekes, hogy az elmúlt időszakban vezető nyugat-európai politikusok és brüsszeli körök is kritizálták a Frontexet, amiért az szerintük nem bánik elég humánusan a migránsokkal.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.