×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A segítség csak „csepp a tengerben” – India az összeomlás szélén

 

India hetek óta pengeélen táncol. A koronavírus második hulláma az országra szinte villámcsapásként hatott, az irányítás kicsúszott a kormány kezei közül. Rekordszámú fertőzött, túlzsúfolt kórházak, végkimerülésig hajszolt egészségügy, az 1,4 milliárd lakost számláló ország az összeomlás szélére sodródott.

 

A vírus második hullámának pusztítását a számok szemléltetik: csütörtökön az országban 386 452 új esetet rögzítettek, amely a világ eddigi legmagasabb napi fertőzési száma. Az aznapi halálesetek száma 3500, a fővárosban, Delhiben csaknem 400-an hunytak el 24 óra leforgása alatt, ami szintén szomorú rekord.

A dél-ázsiai országban már a 18 milliót is átlépte a koronavírus-fertőzöttek száma.

A helyi tisztviselőket kétségbeesetten kérik új hamvasztópontok létesítésére, mivel már a nem járványügyi célból működő krematóriumokat és a hullaházakat tömegesen árasztják el a holttestek.

„A hullaházak nem bírnak el több embert. Sürgősen szükség van új hamvasztópontokra, különben a holttestek az utcákra kerülnek” –mondta egy helyi rendőrtiszt az NDTV hírcsatornának.

A pánikot az is fokozza, hogy az indiai egészségügyi minisztérium tavaly kiadott részletes irányelvei alapján a koronavírus miatt elhunytak holttesteire speciális utókezelési szabályok vonatkoznak, hiszen nagy az újrafertőzés veszélye. Az általános célra fenntartott hullaházak esetében ilyen eljárásra nincs lehetőség.

Az indiai kormányt egyre több negatív kritika éri a járványhelyzet kezelésének minősége miatt. Az egészségügyi miniszter, Harsh Vardhan csütörtökön a kormány védelmére kelt, kijelentette, hogy az ország halálozási aránya a legalacsonyabb a világon, és az oxigénellátás megfelelő. Ezzel szemben, mint azt korábbi cikkünkben említettük, a helyzet a valóságban teljesen mást mutat. Az embereknek esélyük sincs kórházba jutni a hely- és oxigénhiány miatt,

önkéntesek próbálnak segíteni a rászorulókon, de az „éltető molekula” lassan elfogyni látszik. A betegek hozzátartozói a közösségi felületeken kétségbeesetten könyörögnek a segítségért.

Az egészségügyi miniszter szerint külföldről folyamatosan érkeznek az egészségügyi csomagok, orvosi műszerek és oxigénpalackok is. Pénteken megérkezett az Egyesült Államok első sürgősségi ellátmánya több mint 100 millió dollár (közel 30 milliárd forint) értékben. A Fehér Ház közölte, hogy összesen 15 millió N95-maszkot adományoz Indiának. Az Egyesült Királyságból a hét elején ventilátorok is érkeztek a szorult helyzetben lévő országba.

A szakértők szerint azonban ennél többre van szükség. Zarir Udwadia tüdőgyógyász és kutató a BBC-nek úgy fogalmazott:

„A felajánlott segítség egyelőre csak egy csepp a tengerben.”

Ami jó hír: szombattól minden 18 éven felüli lakos jogosulttá válik oltásra, rossz hír viszont, hogy a körülbelül 800 millió ember számára nincs elegendő vakcina. India lakosságának eddig kevesebb, mint 10 százaléka részesült oltásban, ami a jelenlegi katasztrofális helyzetre nézve több, mint aggasztó. Számos tartomány jelentett oltóanyaghiányt, az utánpótlás pedig nem érkezik kellő ütemben. A 20 millió lakost számláló Mumbai például a készletkimerülés miatt kénytelen volt három napra felfüggeszteni a vakcináztatást.

A válság tehát továbbra is mélyülőben. A hírek szerint május 1-jén további 40 millió indiai állhat sorba a második oltásért, ami az ország lakosságának léptékében mérve elenyésző arány.

A címlapfotó illusztráció.