×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A pálya hőse, az utca réme (III. rész) – Aaron Hernandez és a gyilkos ösztön klinikai esete

 

Ami sokak számára a megváltást, a szegénységből és rossz társaságból való kitörést jelenti, az másoknak mázsás súlyként nehezedik a vállára. A magasból egyik pillanatról a másikra mélybe zuhanó sportolók sokszor nem tudnak megbirkózni a hírnévvel, a hirtelen jött pénzzel, a sérülések okozta maradandó fájdalmakkal vagy egy családtag elvesztésével, és hosszan tartó gyötrelmüknek végül mások lesznek áldozatai. Phillip Adams egykori amerikai futballista tragikus gyilkossági ügye kapcsán a hirado.hu összeállításában azokat a játékosokat veszi górcső alá, akik a pálya hőseiből az utca rémei lettek.

 


Cikksorozatunk első részét itt olvashatja el.

Cikksorozatunk második részét itt olvashatja el.


Phillip Adams egykori profi amerikai futballista nemrég húsz lövéssel négy ember életét oltotta ki. Az áldozatok között volt kezelőorvosa, Robert Leslie, annak felesége, Barbara, valamint két unokájuk, a kilencéves Adah és a mindössze ötéves Noah is.

Szemtanúk szerint Adams a lövöldözés után szülei otthonába menekült, ahol a rendőrség tájékoztatása szerint kiérkezésük után öngyilkos lett. Apja és ügynöke is a futballt vádolja amiatt, hogy elvesztette az eszét.

De nem Adams volt az egyetlen, aki a pályafutása után démonokkal küzdött. Az összeállításunkban szereplő egykori sikeres sportolók mind rossz útra tértek, hiába voltak adottak a körülmények egy jobb, gondtalan életre.

Aaron Josef Hernandez (NFL)

Húszévesen profi futballista, huszonkét évesen multimilliárdos, huszonöt évesen gyilkos, huszonhét évesen halott – röviden így hangzik minden idők egyik legmegdöbbentőbb története. Aaron Hernandezt az NFL egyik legnagyobb reménységeként tartották számon. A fiatal összekötő három évet töltött a New England Patriots csapatában, mielőtt gyilkossági ügyei félbeszakították a karrierjét.

Hernandez még a sikeres futballkarrierje előtt is többször rossz útra tévedt. Első évében a floridai egyetemen szinte mindennap bulizott, és ferde estéi során saját elmondása szerint is kereste a balhékat, mivel azt hitte, hogy mindenki vele akarja megméretni magát. Az egyik ilyen alkalommal, 2007 áprilisában úgy kiütötte az őt épp kivezető bár menedzserét, hogy áldozatának beszakadt a dobhártyája. Az esetet peren kívül, halasztott ügyészi megállapodással rendezték.

Aaron Hernandez (Fotó: Twitter)

Még ugyanabban az évben jóval nagyobb slamasztikába került, amikor

két ember lelövésével gyanúsították.

A sértettek közül mindenki túlélte, az egyik szemtanú pedig egy kivételesen erős testfelépítésű, tetovált, hispán származású elkövetőről adott személyleírást, sőt a rendőrségen előtárt fotók közül rá is mutatott Hernandez képére. A csapat tagjait kihallgatták, de ekkor még nem emeltek vádat egyetlen érintett ellen sem.

Nagyobb liga, súlyosabb vádak

Öt évvel később, 2012-ben már az NFL-ben, a New England játékosaként emelt ismét a téten, ezúttal egy kettős gyilkosság gyanúsítottjaként hallgatták ki. A rendőrség még mindig csak vizsgálódott az ügyben, amikor

az akkor még lehetséges tettestársának és drogdílerének tartott Alexander S. Bradley-t egy parkolóban vérben fekve találták.

A férfinak egy golyót eresztettek a szeme közé, mégis élve megúszta, „csupán” a jobb szemét vesztette el. Bradley nem dobta fel, de állítólag bosszút esküdött az őt lelővő amerikai futballista ellen.

A következő évben Hernandez már végleg elvágta magát, ezúttal semmi sem menthette meg az igazságszolgáltatás elől. 2013. június 18-án a rendőrség átkutatta otthonát egy ismerőse, a félprofi amerikai futballista Odin Lloyd meggyilkolásával kapcsolatos nyomozás kapcsán. Lloyd holttestét lőtt sebekkel a hátán és a mellkasán találták meg egy ipari parkban, Hernandez házától nem messze.

Hiába törte szét a mobiltelefonját, és törölte le otthona biztonsági kameráinak felvételeit, a szálakat sikerült visszavezetni a Patriots játékosához.

Odin Lloyd Hernandez menyasszonyának húgával ápolt romantikus kapcsolatot.

Ettől a ponttól kezdve már fék nélkül száguldott a lejtőn. A Patriots a Lloyd-ügy hallatán egyből szerződést bontott Hernandezzel, aki több fronton vívott jogi csatát. A korábbi kettős gyilkosság tárgyalásain Bradley-vel egymásra mutogattak a bíróságon, sőt a megcsonkított exdrogdílere a fejlövés miatt polgári pert is indított ellene. Mindennek tetejében Odin Lloyd gyilkossági ügyében újabb vádemelésre számíthatott.

Aaron Hernandezt a Massachusetts állambeli Attleboro kerületi bíróságra kíséri egy rndőr 2013. június 26-án. A 23 éves játékost a félprofi amerikaifutball-játékos, Odin Lloyd halála kapcsán vették őrizetbe (Fotó: MTI/EPA/CJ Gunther)

Hernandez 2015 januárjában állt bíróság elé Odin Lloyd meggyilkolásának vádjával. A tárgyalás több mint két hónapig tartott, de végül – az esküdtek hat napig tartó tanácskozása után – április 15-én bűnösnek találták. A massachusettsi törvények szerint automatikusan tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kapott a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

2017. április 14-én Hernandezt felmentették az öt évvel korábbi kettős gyilkosság vádja alól. Az egykori amerikai futballistát azonban ez a hír nem szabadította fel, néhány nappal később, 2017. április 19-én a börtöncellájában felakasztva találtak rá.

Az akkor még mindig csak 27 éves férfi halálát követően a bíró törölte a gyilkosságról szóló ítéletét,

ezzel betartva a massachusettsi ítélkezési gyakorlatot, amely az ítélet hatályon kívül helyezését írja elő abban az esetben, ha a vádlott meghal, mielőtt a fellebbezését meghallgathatnák.

A futball tehette tönkre

2017 szeptemberében kiderült, hogy Hernandez halálakor súlyos krónikus traumatikus encephalopathiában (CTE), egy degeneratív agybetegségben szenvedett. A CTE-t gyakran azonosítják futballisták és más atléták esetében, akik olyan sportokban vesznek részt, ahol magas az agyrázkódás kockázata.

A kép bal oldalán egy teljesen normális, a jobb oldalán egy előrehaladott CTE-vel diagnosztizált agy látható (Fotó: Twitter)

A CTE tünetei között szerepelnek az agresszió kezelésének problémái, a hangulatingadozások, az ítélőképesség elvesztése és a demencia. Az orvosok szerint Hernandeznél a betegség legsúlyosabb formája állt fenn, amit valaha 27 éves férfinél láttak.

Egy ember tragédiája, a producerek és bestsellerírók álma

A futballcsillagból lett bűnöző története felkeltette James Patterson bestselleríró érdeklődését. A fantáziadús rejtélyregényeiről ismert Patterson művét végül 2018 januárjában adták ki. Magyarországon Gyilkos hazafi – Aaron Hernandez félelmetes kettős élete címmel jelent meg.

(Fotó: Facebook)

A könyv sikerén felbuzdulva a Netflix is vágott egy szeletet a tortából. A streamingszolgáltató 2020 januárjában megjelent Egy gyilkos elméje: Aaron Hernandez című dokumentumfilm-sorozata barátokkal, játékosokkal és bennfentesekkel készült interjúkkal próbálja kideríteni, hogyan vált Hernandez NFL-sztárból elítélt gyilkossá.

Ahogyan azt a róla készült könyv és sorozat is feltárja, Aaron Hernandez rövid élete alatt a nemi identitászavartól kezdve a paranoián, drogproblémákon és fegyverhalmozáson át a tévképzetekig annyi problémával küzdött, amelyetől egy átlag ember egyenként is megőrülhetett volna. A kérdés csak az: vajon erre miért csak az utolsó utáni pillanatban derült fény?

Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.