×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem kettő, hanem hat biológiai nem létezik egy texasi képviselő szerint

 

Felhördülést váltott ki Texasban egy demokrata képviselő kijelentése, aki szerint nem két, hanem hat biológiai nem létezik. Az amerikai törvényhozás jeles tagja a Harvard Egyetemen végzett.

James Talarico demokrata párti képviselő a texasi közoktatási bizottság előtt szólalt fel, amelynek témája volt a transznemű középiskolai sportolók kizárása az állami versenyeken való részvételtől. A törvényhozás említett tagja szakmája szerint angoltanár, és mesterfokú oktatáspolitikai diplomát szerzett a Harvardon – számolt be a The Washington Times.

„A legfontosabb dolog, amire fel akarom hívni a figyelmüket az az, hogy a modern tudomány egyértelműen elismeri, hogy kettőnél több biológiai nem létezik”

– jelentette ki Talarico a meghallgatáson.

Talarico kifejtette, hogy az X- és az Y-kromoszómán alapuló tudományos álláspont szerint „valójában hat biológiai nem létezik”: nemcsak XX (nő) és XY (férfi), hanem egyedülálló X, XXY, XYY valamint XXXY is. „A lényeg, hogy tudományos szempontból a nemiség csak egy spektrum, ami gyakran félreértésekre ad okot” – mondta a képviselő.

Beth Stelzer, a Mentsük meg a női sportot (Save Women Sports) elnevezésű csoport vezetője vitába szállt a képviselő X- és Y-kromoszómán alapuló magyarázatával. Olyan tanulmányokra hivatkozott, amelyek „bizonyítják, hogy a férfiak fölénye (az atlétikában) megváltoztathatatlan, és valóban csak két nem létezik”.

„A többi – Talarico által említett – nem szexuális fejlődési rendellenesség, azok ugyanis az XX- vagy az XY-kromoszómák variánsai. De ettől még a férfi vagy a női nemiség rendellenességei”

– tette hozzá Stelzer.

Dinesh D’Souza texasi republikánus szenátor minderre úgy reagált a Twitteren, hogy „ebben az esetben csupán az ember (Talarico) hülyesége az, ami nyilvánvaló” – írta a The Washington Times.

A címlapfotó illusztráció.