×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Terrortámadásként kezelik a rendőrgyilkos illegális migráns késes támadását

 

A hatóságok terrortámadásként kezelik a legutóbbi franciaországi késes támadást. Egy tunéziai bevándorló pénteken megölt egy rendőrnőt. A nyomozást a francia terrorellenes ügyészség folytatja. A vizsgálatot vezető ügyész szerint a támadó keresztényellenes, uszító szélsőséges iszlamista internetes oldalakat látogatott – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Csöndes szertartással tisztelegtek a Párizstól nem messze, nyugatra fekvő Rambouillet-ben ma az április 23-án brutálisan meggyilkolt Stéphanie Monfeture-re. A helyi rendőrkapitányság állományában levő kétgyermekes asszonyt a 36 éves tunéziai férfi minden ok és előzmény nélkül, gyakorlatilag merő kedvtelésből ölte meg a csöndes kisváros utcáján, nem messze a nő munkahelyétől. A kisváros lakóit felzaklatta a támadás és sokan fejezték ki szolidaritásukat a rendőrök felé.

A 49 éves áldozat éppen ebédszünetéből tért vissza, amikor a 2009-ben illegálisan bevándorolt férfi megtámadta. A rendőrnő még a helyszínen belehalt a nyakát ért szúrásokba.

A rendőrség előtt lezajlott gyilkosság során a támadó Allahu akbar-kiáltott, majd a rendőrök agyonlőtték.

Speidl Bianka migrációs szakértő elmondta:

Franciaország egyfajta laboratóriumnak tekinthető, ugyanis ott van a legnagyobb arányszámban muszlim lakosság.


Az Iszlám Állam visszaszorulása óta egyre elterjedtebbek az úgynevezett „fapados” terrortámadások, amikor magányos elkövetők izoláltan, vagy valamilyen internetes tartalom hatására radikalizáltan hajtják végre a támadásokat. Nem tagjai szervezeteknek, hanem magányos merénylőkként dolgoznak.

Az iszlamizmus már gyökeret vert Európában, sem az Al Kaida, sem az Iszlám Állam nem elég erős a dzsihadista támadásokhoz, így már inkább egy Európán belüli dzsihadizmustól beszélhetünk.

A rendőrgyilkos terrorista viselkedésében semmilyen jel nem utalt arra, hogy radikalizálódna. Ez fokozatosan, egyre gyorsuló ütemben zajlott le, és ilyen egyszerű fiatalemberekből több százezer van szerte Franciaországban.