Mali ismeretlen fekete császára „nagyszerűbb” volt, mint Nagy Sándor vagy a római cézárok

 

A BBC egy Mansa Músa nevű, Európában jószerivel ismeretlen afrikai császárt nevezett a világ valaha élt leggazdagabb uralkodójának. A brit balliberális média ezzel azt sugallja, hogy a Mali Birodalom fekete császára tehetősebb – és nagyszerűbb – uralkodó volt, mint az Egypitomot a Római Birodalomhoz csatoló Augustus császár, vagy az ókori Hellásztól egészen Indiáig terjedő Perzsa Birodalom fehér uralkodója, Nagy Sándor. A BBC már a gyerekeknél elkezdi a történelem genderelmélet szerinti hamisítását.

„Ismerkedjetek meg Mansa Musával, aki a nyugat-afrikai Mali Birodalom császára volt, és a valaha élt leggazdagabb uralkodó.” Ezzel a szlogennel reklámozza gyerekeknek szóló ismeretterjesztő podcast-sorozatának legújabb epizódját a BBC.

I. Músa (vagy Mansa Músa), aki feltehetőleg 1280 és 1337 között élt, volt a nyugat-afrikai Mali Birodalom tizedik uralkodója. Trónra lépése idején a Mali Birodalom a mai Gambia, Guinea, Szenegál, Mauritánia és Mali területeit foglalta magába, amelyeket elődei katonai erővel meghódítottak.

Músa uralkodása alatt feltehetően Mali volt a világ legnagyobb aranytermelője (a közép-amerikai Maja Birodalom, illetve a mai Peru és Chile területén működött Inka Birodalom mellett), ennél fogva a császár az egyik leggazdagabb uralkodónak számított.

A történészek azonban újabban arra a következtetésre jutottak, hogy nincs pontos módszer Musa vagyonának számszerűsítésére, vagyis annak nagysága vitatható.

A BBC a fenti hangzatos kijelentésével egyszerre a háttérbe szorította a világtörténelem eddigi legnagyobb – és leggazdagabb – uralkodóiként ismert császárokat és hadvezéreket, akik ismereteink szerint fehér emberek voltak.

Julius Caesar volt az, aki hadvezérként meghódította Galliát (i.e. 58-51), majd kiterjesztette a Római Birodalom hatalmát a természeti kincsekben bővelkedő Kis-Ázsiára. Utódja, Octavianus – Augustus császár néven – a birodalomhoz csatolta az aranyban, ónban és sóban gazdag Egyiptomot (i.e. 30), valamint a termál- és gyógyvizekben bővelkedő Illíriát és Pannoniát (i.sz. 10-ben).

Nagy Sándor makedón uralkodó (i.e. 336-323) az ókori világ legnagyobb kiterjedésű birodalmát irányította. A hatalmas Perzsa Birodalom nyugat felől Makedóniáig, Hellászig és Egyiptomig terjedt ki, keleti széle pedig egészen Indiáig elért az i. e. 326-ban megvívott, győztes nikaiai csata után.

Nagy Sándor volt az első uralkodó, aki rájött az pénzrendszer fontosságára, ezért egységes aranypénzt (attikai arany) veretett, amely pontosan annyit ért a nyugati Hellászban vagy a középső Mezopotámiában, mint a legkeletebbi Arachosia tartományban.

Feltételezhető tehát, hogy Nagy Sándor értett a pénzhez, és hogy példátlan méretű birodalmában számos arany- és ezüstbánya állt rendelkezésére.

A római császárok és Nagy Sándor uradalmai mellett a történelem során még számos olyan világbirodalom létezett – például Dzsingisz kán mongol-tatár birodalma, II. Szulejmán oszmán-török szultánsága vagy a kínai császárságok –, amelyek szinte korlátlan mennyiségű nemesérc-, só- és egyéb ásványianyag-kinccsel rendelkeztek. Ennél fogva a BBC állítása történelmietlen, szakszerűtlen és különösen a gyerekek számára félrevezető.

A címlapfotó illusztráció.