×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Akár félmilliót is érhet az első amerikai dollár prototípusa

 

Árverésre bocsátják az első amerikai dollár prototípusát, amelyet 1794-ben nyomtak az Egyesült Államok Pénzverdéjében, Philadelphiában.

A rézből készült érme Bob Simpson üzletember, a Texas Rangers baseballcsapat társelnöke tulajdonában van, és a Heritage Aukciósház, amely pénteken Dallasban árverezi el a ritkaságot, 350-500 ezer dollár közötti összeget vár érte.

Az érme nagyon hasonlít a később Philadelphiában vert ezüst dollárokhoz, de hiányoznak róla a csillagok.

„A későbbi dollárérmék elülső oldalára csillagokat nyomtak, ezért a csillagok nélküli érmékre a gyűjtők és az intézmények az ezüst dollárok egyfajta prototípusként tekintenek" – mondta Jacop Lipson, az aukciósház illetékese.

Ennek az érmének az elülső oldalán a Szabadságot megszemélyesítő nőalak lengő hajú portréját és az 1794-es dátumot nyomták, hátsó oldalán egy kicsiny sas látható egy kövön egy koszorúban. Hasonló, csillagok nélküli példányok a Smithsonian Intézet Nemzeti Numizmatikai Gyűjteményében vannak.

Az érme korrodálódott és nincs tökéletes állapotban, valószínűleg azért, mert eltemették az eredeti pénzverde területén. Vannak karcolások és más kisebb sérülések is barna színű felületén - mondta Lipson.

Az aukciósház szerint az érme nyolcszor cserélt gazdát, Simpson 2008-ben vette meg gyűjteményébe.