Dühítő kimutatás: ennyi időt futballoznak valójában egy mérkőzésen

 

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb kutatásában az InStat adatait vizsgálva mutatta be a tényleges játékidőt, amelyet a nézők egy labdarúgó-mérkőzésen élvezhetnek.

A CIES az eredmények megállapításához 37 európai bajnokság adatait vette górcső alá, melyeket az InStat szolgáltatott. Kimutatása szerint a játék folyamatossága leginkább a földrajzi és kulturális tényezőktől függ.

A szabálytalanságok miatti várakozási idő aránya például a mérkőzések teljes hosszához képest Hollandiában alig haladja meg a 10 százalékot, míg Görögországban ez az adat csaknem 20 százalék.

Az elkövetett szabálytalanságok száma, és az azok miatt elvesztegetett idő mennyisége általában magasabb a dél- és kelet-európai bajnokságokban, mint a kontinens északi és nyugati ligáiban. Ebből a szempontból a török első osztályú bajnokság emelkedik ki a sorból, ahol a faultok utáni játékújraindítás magasan a leghosszabb időt veszi igénybe:

körülbelül 35 percet vesztegetnek el emiatt a Süper Ligben, szemben az összes bajnokság 30 perces átlagával.

Ennek megfelelően a játékvezetők Törökországban szabják ki a legtöbb hosszabbítást: csaknem 9 percet az átlag 6 perc 14 másodperchez képest.

A játékmegállításokért mégsem a szabálytalanságok a felelősek, sokkal inkább a pályát elhagyó labda, és annak újra játékba hozatala veszi el a legtöbb időt, a mérkőzések valamivel több, mint egyötödét.

Az átlagos effektív játékidő a Sporttudományok Nemzetközi Központja kimutatása szerint 61 százalék.

Itt a legmagasabb arány az Izraelben mérhető 67 százalék, míg a legkevesebbet a spanyol másodosztályban fociznak le a mérkőzések játékperceiből, átlagosan 56 százalékot.

A tanulmány azt is feltárja, hogy nincs összefüggés az effektív játékidő és a mérkőzések teljes hossza között. Ez azt mutatja, hogy a játék folytonosságának szintjét a játékvezetők nem veszik figyelembe, amikor a hosszabbításról döntenek. Ez arra ösztönözheti a nehéz helyzetben vagy előnyben lévő csapatok játékosait, hogy megtörjék a játék ritmusát, tudván, hogy a várakozási idő nem sok hatással van a hozzáadott játékpercek számára.

Mi a helyzet a magyar bajnokságban?

A CIES a magyar első osztályú labdarúgó-bajnokságból 341 mérkőzés adatait vizsgálta. Ezeken az összecsapásokon az effektív játékidő 64,1 százalék volt (3,1 százalékkal az átlag felett), az NB I-es mérkőzések átlagos ideje pedig (hosszabbítással együtt) 95 perc 11 másodperc.

A pályát elhagyó labdák újra játékba hozatala a játékidő 20,1 százalékát emészti fel, míg mérkőzésenként átlagosan 30,6 szabálytalansággal egyenként átlagosan 28,3 másodperc telik el.

A címlapfotó illusztráció.