A Simpson család: Hank Azaria bocsánatot kért, amiért Apu indiai karakterének adta a hangját

 

Hank Azaria – aki fehér – 1990 óta adta a hangját Apunak, a népszerű sorozatban szereplő kisbolt tulajdonosnak, szerinte ezzel hozzájárult az Amerikai Egyesült Államokban kialakult strukturális rasszizmushoz.

Hank Azaria először 2020 januárjában jelentette be, hogy nem lesz többé az indiai karakter szinkronszínésze – írták a BBC hírportál cikkében.

Döntését azzal indokolta, hogy azzal, hogy hangját adta egy indiai karakternek, minden indiai embert megsértett, és úgy véli, hogy ezzel hozzájárult a strukturális rasszizmus kialakulásához Amerikában.


A szinkronszínész egy podcastban azt mondta, hogy „egy részem úgy érzi, hogy minden egyes indiai emberhez el kell mennem ebben az országban, és személyesen bocsánatot kell kérnem tőlük”.

A szinkronszínész elmondása szerint az elmúlt években sokat olvasott, beszélt olyan emberekkel, akik sokat tudtak a rasszizmusról, sok indiaival is beszélt és sok ezzel kapcsolatos szemináriumon is részt vett.

Bár ragaszkodik ahhoz, hogy a karaktert jó szándékkal hozták létre, elmondása szerint a show a  strukturális rasszizmus része volt.

Csak azért, mert jó szándékú volt, ez nem azt jelenti, hogy nem voltak valós negatív következményei annak a dolognak, amelyért elszámoltatható vagyok” – mondta Hank a podcastban, majd bocsánatot kért a műsorvezetőtől is, aki indiai-amerikai.

Apu karaktere jelenleg mellőzve van a sorozatban, addig, amíg egy másik megfelelő szinkronszínészt nem találnak Hank helyett.

Címlapfotó: Twitter.com