×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Az idővel fut versenyt az ismert nácivadász

 

Efraim Zuroff zsidó történész, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetője több évtizede üldözi a náci háborús bűnösöket és az európai zsidók gyilkosait. Pályáját Adolf Eichmann 1961. áprilisában kezdődött pere indította el – számolt be a The Guardian.

Hatvan éve ezen a napon kezdődött Jeruzsálemben az évszázad egyik legjelentősebb büntetőpere. A nácik háborús gépezetének egyik kiemelkedő figuráját a kilenc hónapig tartó per után bűnösnek találták. Adolf Eichmannt, az SS vezetőjét, a zsidók tömeges elpusztításának egyik ötletgazdáját 1962-ben felakasztották, ezzel ő lett az egyetlen személy, akit Izraelben, az ország története során kivégeztek.

Hatvan éve 12 évesen a televízió képernyőjén keresztül követte az Eichmann-pert Efraim Zuroff, aki a mai napig élénken emlékszik a történtekre.

„A per nem csak Eichmannról, hanem a holokausztról is szólt. Akkor először kaphattak szót a túlélők”mondta a lapnak.

Ekkor halott először a holokausztról, bár nagybátyját Litvániában megölték a világháború alatt.

Efraim Zuroff izraeli történész, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója részt vesz Az utolsó esély akció – Küzdelem a náci háborús bűnösök felelősségre vonásáért című könyvének bemutatóján, 2012-ben Budapesten. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Zuroff egész életét arra tette fel, hogy felkutassa a bűnősöket. Ő lett az egyik legismertebb és legelhivatottabb nácivadász. Négy évtized alatt több mint 3000 gyanúsított nevét adta át 20 ország hatóságainak.

Mintegy 75 évvel a világháború után a még életben lévő bűnösök már jóval 90 év felett járnak. A vádemelések lassúsága miatt sokan megússzak a felelősségre vonást, mert addigra meghalnak.

Az elkövetett bűnök nem évülnek el és az idős kor sem biztosíthat védelmet, véli Zuroff, aki szerint az áldozatok családjai miatt is kötelességük az elkövetők felelősségre vonása. Amikor elkövették ezeket a bűnöket, akkor még nem voltak betegek, esendőek – mondta.

„Én vagyok az egyetlen zsidó, aki imádkozik a nácik jó egészségéért”

– mondta a The Guardiannak.

A Simon Wiesenthal Központ legnagyobb sikerének azt tartja, hogy sikerült börtönbe juttatni Dinko Sakicot, a jasenovaci láger egykori parancsnokát, akit 67 éves korában kétezer zsidó ember haláláért 20 évre ítéltek 1998-ban.

Adolf Eichmann helyettesét, Alois Brunner SS-kapitányt nem sikerült törvény elé állítani. Az egyik legkeresettebb náci 98 évesen halt meg Damaszkuszban, ahol az ötvenes évek óta élt álnéven, Háfez Asszad néhai, majd fia, Bassár el-Aszad jelenlegi elnök vendégszeretetét élvezve.

Jelenleg egy angol nyelvterületen élő 97 éves litván nőt próbál bíróság elé állítani. Zuroff ismeretei szerint az idős nő még tinédzserként zsidó csecsemőket gyilkolt meg brutális kegyetlenséggel, akik a szomszédjai voltak. Néhány hónappal ezelőtt már nyomon volt, de a vírushelyzet megakasztotta a kutatást.

Lakosságarányosan Litvániában volt a legmagasabb a holokauszt áldozatainak aránya. Az ország 220 ezer zsidó állampolgárából 212 ezret megöltek  a világháború alatt. A gyilkosságok nagy részét helyiek követték el – állítja. A túlélők ezért pontosan tudják, hogy kik az elkövetők.

Zuroff felderítő munkájának köszönhetőn idén két ember ellen indult háborús bűnök vádjával eljárás Németországban, egy 95 éves és egy 100 éves náci múlttal rendelkező férfi ellen.