×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Petry-ügy – „A focista nyugodtan nyilatkozzon, ha szerinte a család az család, de ki van rúgva, ha a liberális fősodorral szemben foglal állást családról és migrációról”

 

A véleménynyilvánítás nem szankcionálható egy jogállamban – mondta Petry Zsolt kirúgása kapcsán a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely a berlini Herthától a véleménye miatt eltávolított kapusedző ügyében úgy fogalmazott: az ügy súlyos, komoly, alapvetően érinti azt, hogy Németország része-e még annak a jogállami értékközösségnek, ami egyébként az EU szempontjából is kulcsfontosságú – hangzott el az M1 Híradójában.

„Egy kapusedzőt nem azért alkalmaznak, hogy társadalompolitikai kérdésekben véleményt nyilvánítson” – ezt írta a Petry-ügyről Facebook oldalán csütörtökön a DK-s Niedermüller Péter.

Az erzsébetvárosi polgármester azt sejtette, mintha a Hertha kirúgott kapusedzője nem rendelkezhetne saját véleménnyel.

„A bevándorláspolitika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása”

– fejtette ki a migrációról alkotott véleményét húsvéthétfőn a Magyar Nemzetben Petry Zsolt, aki akkor még a Hertha BSC labdarúgócsapat kapusedzője volt. Az ifjúsági Európa-bajnok kapus úgy fogalmazott: „Ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy.”

A cikk nagy port kavart liberális körökben, aminek az lett a következménye, hogy Petryt kirúgták.

„A huszadik században volt totalitarizmus, ami Németországból indult; nem szeretnénk, ha a huszonegyedikben is lenne”

így kommentálta az ügyet Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Hozzátette: Ha nem egy vicc lenne a hetes cikkely szerinti eljárás, akkor ez az eset okot adna annak életbe léptetésére az ügy kapcsán Németországgal szemben.

„A véleménynyilvánítás nem szankcionálható egy jogállamban. Az ügy  komoly és alapvetően érinti azt, hogy Németország része-e még annak a jogállami értékközösségnek ami egyébként az EU szempontjából is kulcsfontosságú vagy sem" – mondta Gulyás.

Szintén az unió fellépését hiányolja Volner János. A független országgyűlési képviselő elmondta: Petry Zsolt kirúgása miatt a magyarországi jogállamiságért folyton aggódó Vera Jourovához fordult levélben, amelyben arról érdeklődik, hogy a történtek miatt mikor indít jogállamisági vizsgálatot Németország ellen.

„Németországban már nem lehet őszintén beszélni arról, hogy a migráció nem kívánatos dolog. Ehhez képest egyébként rendkívül visszataszító, hogy ezek az országok ahol ilyen nyíltan korlátozzák az emberek véleménynyilvánítási szabadságát ezek támadják Magyarországot és mondják ránk azt, hogy itt alakul ki diktatúra miközben azt látjuk, hogy a véleménydiktatúra ténylegesen ott náluk alakult ki" – erről Volner János, független országgyűlési képviselő beszélt.

Perty Zsolt botrányos elmozdítása miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön bekérette a magyarországi német ügyvivőt. A találkozó után kiadott közleményében a külügyi tárca hangsúlyozta: a magyar kormány kifejezte megütközését, hogy Németországban egzisztenciális retorzió érhet bárkit is nézetei törvényes keretek között történő közlése miatt.

Az üggyel a liberális német sajtó is foglalkozott, köztük a Deutsche Welle, amely címében álhírt közölt.

A cikk elején ugyanis úgy fogalmaznak: a Hertha Berlin kirúgta Petry Zsoltot a homofób és bevándorlásellenes megjegyzései miatt, ám ezen állításukat cikkükben később saját maguk cáfolták azzal, hogy idézték a Hertha BSC vezérigazgatóját, Carsten Schmidtet, aki leszögezte, hogy Petry „soha nem viselkedett homofób vagy idegengyűlölő módon".

A V4NA hírügynökség több kérdést is feltett e-mailben a Deutsche Wellének. Ezekben arra várnak választ, hogy miért hazudtak Petry Zsolt ügyéről. Eddig nem érkezett válasz a német közszolgálati adótól.

Van azonban olyan német sajtóorgánum amely túlzónak tarja a Hertha reagálását. A Die Welt című konzervatív lap azt írta: a berlini csapat szerződésbontása Petry Zsolttal az ügy túlreagálása, ami mindenkinek azt üzeni, hogy már nem mondhatja el a véleményét.

Szijjártó Péter közösségi oldalán úgy fogalmazott: a focista nyugodtan nyilatkozzon, ha szerinte a család az család, de ki van rúgva, ha a liberális fősodorral szemben foglal állást családról és migrációról. A liberális újságíró pedig nyugodtan terjeszthet álhíreket egy országról, hiszen sajtószabadság van, de ha egy másik újságíró kritizálni meri akkor az támadás a sajtószabadság ellen.

A külügyminiszter hozzátette: „lassan csak lebukik a nagy sajtó- és véleménynyilvánításos képmutatás” Németországban.