Megvan az első amerikai állam, ahol tilos pubertásblokkoló gyógyszereket adni a fiatalkorúaknak

 

Az arkansasi képviselőház és szenátus kedden megszavazta Asa Hutchinson kormányzó vétójának hatályon kívül helyezését, ezzel Arkansas az első amerikai állam, amely megakadályozta, hogy az orvosok bizonyos típusú kezeléseket biztosítsanak a magukat transzneműnek valló fiatalok számára.

Legalább tizenhat másik állam is fontolóra veszi Arkansas döntését, amelyet a transzneműek szószólói megtámadtak, mondván, hogy a serdülők számára rendkívül fontos ellátástól való ellehetetlenítés több öngyilkossághoz vezethet – olvasható a New York Post amerikai hírportál cikkében.

Az állampolgári jogi szervezetek emellett ígéretet tettek arra, hogy pert indítanak az esetleges ilyen intézkedések megszüntetése érdekében.

A törvényjavaslatok többnyire republikánus támogatói hangsúlyozták, hogy meg akarják védeni a gyerekeket az orvosi eljárásoktól, amelyeket később megbánnak.

A törvény megtiltja az orvosoknak, hogy pubertásblokkolókat adjanak a 18 éven aluli fiataloknak.

A kormányzó először megvétózta a törvényjavaslatot, melynek érvénytelenítését a képviselőház 71:24 arányban megszavazta, majd röviddel ezután a szenátus is megszavazta 25:8 szavazatarányban.

A törvénytervezet kilencven nappal a törvényhozás ülésének befejezése után emelkedik törvényerőre.

A címlapfotó illusztráció.