Több száz külföldi mégis ott lehet a tokiói olimpián

 

Körülbelül ötszáz külföldi önkéntest engedhetnek be Japánba különleges belépési szabályok alapján, hogy a tokiói olimpiai és paralimpiai játékokat segítsék a nyáron – közölte „az ügyet jól ismerő forrásokra” hivatkozva a Kyodo News.

Annak érdekében, hogy megállítsák az új típusú koronavírus terjedését, a helyi szervezők eredetileg elővigyázatosságból kizárták annak a lehetőségét, hogy külföldi önkénteseket fogadjanak,


most mégis úgy tűnik, hogy körülbelül ötszáz, a játékok lebonyolításához szükséges speciális tudással rendelkezővel kivételt tesznek.

Azokat az embereket, akiket japánokkal lehetetlen pótolni, például bizonyos nyelvek szakértőit, a hírek szerint nagyjából kétezer tengerentúlon élő önkéntesből választják majd ki.

A szervezők szerint a 2020-as tokiói olimpia egyéves elhalasztása előtt,

az eredeti tervek szerint a nyolcvanezer önkéntes nagyjából 10 százalékát tették ki külföldiek.

Az olimpiai és a paralimpiai játékok szervezőbizottság szombaton hivatalosan úgy döntött, hogy a világjárvány miatt az ötkarikás eseményeket tengerentúli nézők nélkül rendezik.

A most megjelent hírek alapján a kormány mérlegelni fogja a tengerentúli önkéntesek belépésének engedélyezését. Az országon kívül élő japán állampolgárok várhatóan engedélyt kapnak az önkéntes munkára.

A címlapfotó illusztráció.