×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kansasben betiltanák a transznemű nők indulását a női sportversenyeken

 

Az állam szenátusa elfogadta a törvényjavaslatot, mellyel betiltanák a transznemű nők indulását a női sportcsapatokban.

A törvényjavaslatban – melyet 24:10 arányban fogadtak el – előírnák, hogy az állami iskolák és az állami főiskolák a sportcsapatokat a sportolók születési neme alapján csoportosítsák – olvasható a Fox News amerikai hírportál cikkéből.

A törvényjavaslat a kansasi republikánusok prioritása volt.

A szavazást megelőző vitában a törvényjavaslatot támogatók azzal érveltek, hogy a transznemű nők elvennék a női sportolóktól az ösztöndíjat és az egyéb „életváltoztató” lehetőségeket.

A kansasi családpolitikai szervezet üdvözölte a törvényjavaslat előmozdítását, mint az államban élő nők és lányok „győzelmét”.

„A lányok tisztességes versenyfeltételekre vágynak. Ezt a törvényjavaslat megadja nekik” – mondta Brittany Jones, a szervezet érdekképviseleti igazgatója.

A demokrata Laura Kelly, Kansas kormányzója „visszafejlődésnek” nevezte a törvényjavaslatot, a szenátus demokrata vezetője szerint a szavazás kudarcot vallott.

Ty Masterson, a szenátus elnöke szerint azonban a törvényjavaslat nem „a szexualitásról, nem a tájékozódásról, nem az identitásról, nem a diszkriminációról szól, hanem nagyon egyszerűen a női sport tisztességes versenyéről”.

Az állam kormányzója eddig nem közölte, hogy a törvényjavaslatot a későbbiekben megvétózná-e.

Állítólag több tucat állam fontolgat hasonló törvényjavaslatokat, Tate Reeves, Mississippi kormányzója pedig a múlt héten írt alá egy törvényjavaslatot, mely megtiltotta, hogy transznemű nők induljanak női sportversenyeken.

Az LMBTQ-jogvédők a transznemű gyerekek elleni támadásként tekintenek a törvénytervezetre, amely valószínűleg növelni fogja a zaklatásukat, és azzal érvelnek, hogy már maga a vita is károsítja a mentális egészségüket.

Címlapfotó: Twitter.com